Evropska policija razbila srpsko-hrvatsku kriminalnu grupu, oduzeto 550.000 evra lažnih novčanica

Operacija je dovela do istovremenog hapšenja u novembru u Francuskoj, Španiji, Holandiji, Hrvatskoj i Italiji 17 osoba u francuskom dosijeu i osam u španskom.

Od 25 umešanih osoba, 23 su optužene od strane francuskih ili španskih vlasti i zatvorene. Dvojica su stavljena u kućni pritvor u Italiji i Holandiji, dok se ne predaju francuskim vlastima.

Osumnjičeni su stari između 20 i 40 godina, a reč je uglavnom o ženama, prenose belgijski i francuski mediji.

Prilikom pretresa oduzeto je 550.000 evra lažnih novčanica, vozila, oružja, nakita i luksuznih predmeta.

Kriminalci su koristili vozila u zemlji u kojoj su operisali, s tim što su uzimali automobile od svoje dijaspore. Tako da su, na primer, u Francuskoj na primer vozila imala francuske registarske tablice. Radili su danju, u ruralnim oblastima, sa ženama u timovima, a noću u bogatim četvrtima gradova sa iskusnim muškim timovima.

Njihov cilj je bio da ukradu nakit i gotovinu. Prihod od krađa pran je u raznim evropskim zemljama sticanjem luksuzne robe i nekretnina, a dijamanti su bili preprodavani mrežama i među poznanicima.

Grupa je između jula 2021 godine i oktobra 2022 godine radila u Evropi, počinivši stotine provala u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, Portugalu, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Belgiji i Austriji uz štetu od “nekoliko miliona” evra, navodi žandarmerija.

U početku, “u leto 2021 godine”, francuski istražitelji su radili na dvadesetak provala i nekoliko pojedinaca, a zatim su prešli na praćenje i brojne razmene sa Španijom i posebno Hrvatskom, što je dovelo do identifikacije srpsko-hrvatske grupe.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Na Kosovu i Metohiji na meti Albanaca i Srbi i srpski proizvodi

Read Next

Destinacije – Otkrijte najromantičnije destinacije Turske za Dan zaljubljenih! – Travel Magazine