Evropol: Nezapamćeno krijumčarenje kokaina, čistoća droge veća nego ikad pre

U izveštaju, koji evropska policijska agencija objavljuje svake četvrte godine, navodi se da će kriminalne mreže verovatno profitirati od ekonomske krize izazvane kovidom-19 kako bi se infiltrirale u legalna preduzeća koja su postala ranjivija.

Nastojeći da profitiraju na naporima za prevladavanje zdravstvene krize u svetu, iste organizovane bande nude i lažne vakcine protiv kovida ili lažne komplete za samotestiranje, upozorava agencija čije je sedište u Hagu.

Iz izveštaja, kako prenosi Hina, proizlazi da će duže trajanje pandemije imati snažan pritisak na evropsku i svetsku ekonomiju i očekivana recesija “može oblikovati teški i organizovani kriminal u godinama koje dolaze”.

U dokumentu je izražena zabrinutost i zbog povećanja korupcije povezane s krijumčarenjem droge budući da se, kako se navodi, “nezapamćene količine kokaina” krijumčare u EU iz Latinske Amerike “generišući zaradu od više milijardi evra” za kriminalne mreže u te dve regije.

Krijumčarenje kokaina “hrani kriminalne strukture koje se služe svojim velikim resursima kako bi infiltrirale i potkopale ekonomiju EU, javne institucije i društvo”, stoji u izveštaju u kojem se, između ostalog navodi da je čistoće te droge “veća nego ikad pre u EU”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Prinčevi Vilijam i Hari oprostili se od dede zasebnim porukama

Read Next

Agenti FBI-ja uhapsili čoveka koji je planirao bombaški napad na Amazon