Evropa – Rim – La dolce vita – Travel Magazine

„Svi putevi vode u Rim…“ stara je i dobro poznata izreka, a mene je put odveo u Rim za novogodišnje praznike, tačnije, za sam doček Nove. Smatra se da barem jednom za života  treba videti i doživeti ovaj grad. „Večni grad“, kako ga još nazivaju, star je preko 3.000 godina. Rim je veliki muzej na otvorenom, kome možete uvek iznova da se divite, kao da ste prvi put u njemu, i to sasvim besplatno.

Kada je Rim u pitanju, čovek ne može ostati ravnodušan, jer taj grad skriva brojna iznenađenja. Slatki život Rima oseća se u svakoj njegovoj kamenoj pori. Zbog toga ne čudi činjenica da ga godišnje poseti više od 10 miliona turista!

Milano Duomo

PROČITAJTE I…

Direktna avio linija iz Zagreba bila je i više nego dovoljan razlog za vikend „bekstvo“ u grad na sedam brežuljaka. U Rimu sam bila nekoliko puta, međutim, svaki put otkrijem nešto novo.To je grad koji vibrira pulsom opuštenosti i ležernosti i ne ostavlja vam onaj, ponekad opterećujući utisak, da se nalazite u jednoj od vodećih evropskih metropola.

Rim Forum

Foto: Massimo Virgilio from Unsplash

Početak dana uz espreso na Trgu Navona

Jutra u Rimu volim da započnem Italijanskim espresom na Piazzi Navona, jednom od najlepših rimskih trgova, prepunom restorana, uličnih zabavljača, umetnika…Dok pijete svoj espreso, uživaćete u zvuku kapljica vode iz fontane „četiri reke“ (Fontana dei Quattro Fiumi). Fontana ima četiri skulpture rečnih bogova od kojih svaka predstavlja jednu od reka sa drugog kontinenta: Nil, Gang, Dunav i Rio de la Plata. 

Rim fontana

Foto: Nick Night from Unsplash – Fontana četiri reke

U elegantnom restoranu „Tre Scalini“, uz espreso, neizostavan je i Italijanski „gelato„. Sladoled se u Rimu jede baš uvek, pa čak i usred zime predstavlja pravo osveženje. 

Rim sa svojim „vršnjakom“ Panteonom

Sa „gelatom“ u ruci, putem Via del Salvatore, stižete do veličanstvenog Pantheona, hrama svih bogova, jednog od najočuvanijih starorimskih građevina, čija je kupola još uvek najveća kupola od nearmiranog betona na svetu, prečnika 43 metra. Ispred Pantheona, prostire se predivna Piazza della Rotonda, trg prepun šarmantnih restorana i kafića. 

Sa tri novčića bačenih u Fontanu di Trevi, povratak u Rim vam je „osiguran“

Rim Koloseum

Foto: Dennis van den Worm from Unsplash – Koloseum

Nemoguće je nabrojati sve znamenitosti koje ovaj grad čine tako posebnim, međutim, svakako je važno izdvojiti Koloseum(Colosseum), arenu u kojoj su se održavale gladijatorske borbe pred 50.000 ljudi, a 2007. godine uvrštena je u popis svetskih čuda. Fontana di Trevi nastala je u 18. veku i jedan je od najprepoznatljivijih simbola Rima. Postoji verovanje da ako bacite tri novčića u fontanu, osiguran vam je povratak u ovaj grad. Dnevno se u fontanu ubaci više od 3.000 eura, a taj se novac koristi u dobrotvorne svrhe.

Rim Trevi

Foto: Josipa Rudić – Fontana di Trevi

Rim je dom najpoznatijih „španskih stepenica“ van Španije

U koju god ulicu da skrenete, put će vas odvesti do nekog spomenika ili muzeja. Upravo jedna takva kamenom popločana ulica vodi do prostranog Španskog Trga (Piazza di Spagna), mesta na kome ćete osetiti neverovatnu atmosferu i energiju Rima. Na Trgu se nalaze poznate Španske stepenice (Scalinata della Trinita dei Monti), kojih ima tačno 137, i koje vas vode do crkve Trinita dei Monti. Moj predlog je, da sednete na stepenice odakle seže predivan pogled na grad, koji naprosto vrvi zaraznom energijom, i prepustite se „dolce viti“.

Rim Španske stepenice

Foto: Ilnur Kalimullin from Unsplash – Španske stepenice

Rim nisu samo spomenici već i zelena oaza – unutar vrtova Vile Borgeze

A kad se zaželite prirode, Rim ispunjava i tu želju. Zavirite u zelene vrtove Vile Borgeze (Villa Borghese), prepune zelenila i plodovima mandarina i limuna. U parku takođe možete da posetite i Galeriju Borgeze (Galleria Borghese), muzej sa bogatom zbirkom umetničkih dela. Obavezno posetite i Circus Maximus (u prevodu, najveći cirkus) – drevni rimski stadion, koji je služio za trke dvokolicama a i  kao mesto za masovnu zabavu. Kažu da je mogao da primi preko 150.000 gledalaca. I dalje se koristi za razna događanja – koncerte, maratone…

Rim Vila Borgeze

Foto: Josipa Rudić – Vila Borgeze

Glavni grad dve države

Rim je jedini grad u svetu koji je u isto vreme prestonica dve republike, Italije i Vatikana. Vatikan je najmanja nezavisna država na svetu kako po broju stanovnika, tako i po površini. Tu se nalaze dve atrakcije koje jednostavno ne smete propustiti da posetite – Vatikanski muzeji (Musei Vaticani) sa Sikstinskom kapelom (Cappella Sistina), i bazilika Svetog Petra (Basilica di San Pietro), sa kupolom sa koje puca neverovatan pogled na ceo Rim.

Rim Vatikan

Foto: Mao Yuqing from Unsplash

Vatikan je jedno od najposećenijih mesta za katoličke vernike. Osim što će vernici ovde pronaći mir i snagu, na ovom mestu mogu se videti najfascinantniji primerci umetničkih i arhitektonskih ostvarenja poput Michelangelove Piete (La Pieta di Michelangelo).Nemojte da vas zavaraju dugi redovi za ulazak u Baziliku Svetog Petra, isplati se.

Rim muzej

Foto: Marialaura Gionfriddo from Unsplash – Vatikanski muzej

Vreme je za opuštanje – uz paste, vino…

Večeri u Rimu rezervirane su za gastronomska uživanja kojih u Rimu nikako ne nedostaje. Mnogobrojni restorani, tratorije i taverne, odišu italijanskom profinjenošću i osećajem za lepo. Odlična italijanska jela, poput testenine na razne načine, i vrhunska vina regije Lazio, odličan su način za  večernje opuštanje.

 tratoria

Foto: Marialaura Gionfriddo from Unsplash

Bogat istorijom, ovaj grad je sa razlogom nazvan „Večni grad„. Mnogi bi rekli da je vikend premalo da spoznate njegovu lepotu i doživite njegove znamenitosti ali to je sasvim dovoljno da se u njega zaljubite i poželite da mu se ponovo vratite.

 fontana

Foto: Josipa Rudić

Autor teksta: Josipa Rudić – Book & Travel

Pariz Ajfel

PROČITAJTE I…

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Суђење Војиславу Медићу, оптужени тражи изузеће судског већа

Read Next

OMILJENI PARFEM JELENE KARLEUŠE: Uvek mu se vraća, a koriste ga veoma JAKE ŽENE za kojima se svi okreću