“Evropa nostra” za RTS o “slučaju Visoki Dečani”: Odgovor Prištini kad dobijemo pismo

“Evropa nostra” je odgovorila na upit RTS-a da prokomentarišu pismo ministara kosovske vlade Donika Gervala i Hajrula Ćeku koje su poslali izvršnom predsedniku te organizacije, protiveći se uključivanju manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika u Evropi.

Iz organizacije “Evropa nostra” rečeno je da su danas putem medija obavešteni o sadržaju pisma od 17. maja koje su dva kosovska ministra uputila toj organizaciji i dodaju da će odgovor biti poslat kada budu primili njihovo pismo.

“Kao što je već naznačeno predsednici Osmani i premijeru Kurtiju, u dva pisma koja su im upućena 6. aprila 2021. godine, odnosno 19. aprila 2021. godine, delegacija sastavljena od stručnjaka iz ‘Evropa nostre’ i našeg evropskog partnera, Instituta investicione banke, planira da poseti Kosovo čim epidemiološka situacija to omogući”, navodi se u dopisu organizacije.

U međuvremenu, kako dodaju, u pismu od 19. aprila već su tražili sastanak sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem (ili sa njihovim predstavnicima) i još uvek čekaju njihov odgovor.

Pismo kosovskih ministara danas je prokomentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da ne zna koji je spomenik ugroženiji od manastira Visoki Dečani i poručio da manastir pripada srspkoj i svetskoj kulturnoj baštini i da će uvek imati podršku države.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Čomićeva o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i Zakonu o zabrani diskriminacije: Život se ne može demantovati

Read Next

Niz sastanaka Brnabićeve u Briselu, Borelj: Večera prilika da EU pokaže privrženost Zapadnom Balkanu