Evropa – Laponija: Sedam dana zime u aprilu – Travel Magazine

Još tamo sredinom januara, odlučili smo obiteljski posjetiti Rovaniemi, glavni grad Laponije. Grad je najpoznatiji po tome što sva djeca svijeta pišu pisma Djedu Mrazu koji službeno živi upravo u ovom gradiću, smještenom na polarnom krugu u Finskoj. Kako nama priča s Djedom Mrazom već prilično dugo nije aktualna, nije nam bilo niti napeto posjetiti grad u vrijeme Božića ili Nove Godine, već upravo sada, kad je zima tamo popustila i kada su se temperature podigle na ugodnih od -15 do -5 stepeni.

Laponija - glavni grad Rovaniemi

Laponija – glavni grad Rovaniemi

Laponija – kako stići?

Do odredišta, gradića Rovaniemi, smo stigli avionom preko Budimpešte i Helskinkija koji je udaljen 900 km sjevernije od glavnog grada Finske. Prvi dojam po izlasku iz aerodromske zgrade bio je – evo nas ponovo u zimi.Temperatura u minusu, a snijega koliko želite.

Laponija - Rovaniemi noću

Laponija – Rovaniemi noću

Za zagrevanje… skijaško trčanje

Prvi nam je dan osvanuo u suncu te smo ga iskoristili na najbolji mogući način i uživali u skijaškom trčanju po zaleđenoj rijeci Kemijoki koja prolazi kroz grad.

Bez pretjerivanja moramo priznati da je ovo bilo najbolje skijaško trčanje do sada. Potpuno drugačiji ambijent uz skijanje na predivnom pršiću i odlično uređenim stazama. Nakon vraćanja opreme, posjetili smo i obližnji vidikovac na skijalištu planine Ounasvaara koja je smještena odmah preko rijeke nasuprot Rovaniemija.

Laponija - skijaško trčanje

Skijaško trčanje po zaleđenoj reci Kemijoki

Rovaniemi Laponija

Skijaško trčanje po reci Kemijoki

Drugi nam je dan našeg boravka protekao u posjeti kanjonu zaleđenih vodopada, Korouoma, udaljenih 90tak kilometara od grada. Naš dragi prijatelj i vodič, Božidar iz Hrvatske, koji zadnjih par godina živi u Rovaniemiu, potrudio nam se pokazati i ispričati sve moguće zanimljivosti i anegdote vezane uz ovaj kanjon. Posebno nas se dojmilo penjanje do jednog od slapova kojeg zovu Mamut.

Laponija - zaleđeni vodopadi

Zaleđeni vodopadi Korouoma

Laponija - Ounasvaara

Ounasvaara vidikovac

U cjelodnevni izlet uključeno je i pečenje kobasica na vatri, što je našim momcima bilo i najbitnije. Osim da se nahrane, i da uživaju u pripremi i paljenju vatre. Šetnja kanjonom potrajala je dobrih par sati po snijegom pokrivenim stazama ali i zaleđenim dijelovima po kojima nismo mogli proći bez priručnih dereza za led (Ice Cleats). Ukoliko se odlučite na ovakav izlet, znajte da je ovaj hajk srednje zahtijevam i traži puno opreza.

Rateče planinarski dom Tamar

PROČITAJTE I…

Muzej Arktikum

U trećem smo danu naše posjete Rovanijemu posjetili Arktikum, muzej grada, Laponije ali i Finske. Arktikum je znanstveni centar i muzej koji vam omogućuje da izbliza doživite sjevernu prirodu, kulturu i povijest. Ukoliko muzej posjećujete obiteljski, preporuka je kupiti Culture Pass, obiteljsku ulaznicu za 4 osobe (2+2) koja košta 55 eura, vrijedi 7 dana i pokriva posjete za još dva muzeja u Rovaniemiu, obližnji Pilke, muzej šuma, održivog razvoja šumarstva i šumskog blaga Finske i Korundi House of Culture –  Muzej suvremene umjetnosti.

Arktikum - Rovaniemi

Muzej Arktikum – Rovaniemi, Laponija

U Korundiju preporučujemo posjetiti i muzejski restoran koji je odlična opcija za očuvati budžet jer je ponuda na principu – All You can Eat – a hrana je stvarno odlična.

Dok traje oluja, nema odmora

Idućeg se dana vrijeme pokvarilo i počeo je padati prilično jaki snijeg. Sad kada razmišljamo o tome, domaći bi mediji savjetovali ostanak kod kuće, odgađanje putovanja i sl.

U Finskoj toga nema, ili nema bar u ovom slučaju, gdje očito snijeg i zametene ceste nisu bile prepreka da sa našim vodičem Božom, krenemo prema Nacionalnom parku Riisitunturi, udaljenom oko 2 sata vožnje prema istoku. Ako smo se u nekom trenutku pitali, hoće li uopće biti posjeta tom parku s obzirom na vrijeme, bili smo u krivu. I po snijegu, magli i vjetru, posjetitelji dolaze i uživaju u atmosferi ovog predivnog mjesta.

Laponija - šetnja kanjonom

Da se razumijemo, realno se nemate gdje izgubiti jer su planinarske staze odlično označene, i sve je pokriveno oznakama i informacijama o udaljenostima i planinarskim kolibama koje su opremljene pećima na drva, zalihama istih za par dana, pa i suhom hranom koju ostavljaju posjetitelji.

Laponija - putokazi

Brvnara, Laponija

Nakon zasluženog odmora u jednoj od njih, te ručka s grilanim kobasama koje je pripremio naš Božo, krenuli smo prema Rovaniemu.

Laponija- odmor

Kako se nakon dva sata vožnje vrijeme počelo smirivati i razvedravati, vodič Božo nam je odmah skrenuo pažnju na povoljne vremenske ali i dobru polarnu prognozu za lov na Auroru Borealis ili polarnu svjetlost.

Ispred brvnare

Laponija bez Aurore Borealis… kao da niste ni bili

Nismo dvojili ni trenutka oko daljnjeg nastavka turističkih aktivnosti toga dana. Nakon dolaska u apartman i odmora od par sati, ponovo smo bili u automobilu i negdje oko 11 uvečer krenuli u lov na polarnu svjetlost. 

Evo malog savjeta ukoliko se odlučujete na takav izlet. Prvo, zaista treba provjeriti ne samo vremensku prognozu već i prognozu magnetskih aktivnosti, odnosno mogućnosti da zaista vidite polarnu svjetlost. Ukoliko zakupite aranžman preko agencija koje imaju takvu ponudu, njima zapravo nije toliko važno kakva je prognoza i obično se desi da turisti na kraju ne vide polarnu svjetlost.

Aurora Borealis 1

Aurora Borealis

Samo se dobro provedu uz priče o njoj, napravi se roštilj, popije koja piva i eto odličnog noćnog izleta – bez glavne atrakcije. Zato nam je i bilo bitno da imamo provjerenog vodiča koji neće okolišati da nam kaže ukoliko nema šanse da je vidimo, odnosno da će nas pritisnuti da krenemo u lov na Auroru, jer je vrlo velika vjerojatnost da ćemo je i „uloviti“.

Polarna svetlost

Aurora - Borealis 3

Između polarne svjetlosti i vožnje saonicama sa Huskyima, uspjeli smo uglaviti posjet predivnim brzacima – Vikaköngäs, Selu Djeda Mraza ali i napraviti obilazak trgovina Vintage obleke ili second hand trgovinama koje su u Finskoj iznimno popularne i odlično posjećene.

Laponija - pejzaž

Laponija most

Ako ste za nešto posebno što Laponija nudi, onda su to Husky „motori“

Za zadnji smo dan ostavili nešto najbolje što smo ikada iskusili na putovanjima a to je vožnja saonicama koje vuku Huskyji – psi poznati po životu na najsjevernijim dijelovima svijeta i kojima je hladnoća prirodno stanište.

Husky - spremni

Husky – spremni za akciju

Farme i uzgajivači, odnosno ponude sa vožnjom saonicama se nalaze izvan grada i tu nam je postalo jasno zašto takvi izleti poprilično koštaju. Organizatori ovakvih vožnji imaju uvijek bar stotinjak pasa o kojima se brinu, pa cijene za vožnju saonicama koštaju obično oko 200 Eur po osobi.

Husky - saonice

Inače se vožnja ne preporučuje maloj djeci zbog zime. Naime, dok jurite saonicama, temperatura se naglo spušta. To je razlog što gotovo svatko tko se odlučuje na vožnju, dobiva i dodatnu zaštitnu odjeću upravo radi te hladnoće.

Husky - krupni plan

No, ako nešto zasigurno treba vidjeti i probati ukoliko se nađete u Rovaniemiu, onda je to svakako vožnja s Huskyjima. Puno prije nego li posjet Djedu Mrazu. Vožnjom smo svi bili oduševljeni.

Staza Husky

Bez Bože se ne može

Ako se odlučite na posjet ovom dijelu svijeta, preporuka je kontaktirati vodiča poput Bože. Puno znači imati potpuno povjerenje u nekoga tko već godinama uspješno vodi i radi turističke obilaske u Rovaniemiu. 

Napokon, ako se odlučite posjetiti Rovaniemi tijekom zime, svakako treba uzeti jače planinarske cipele. Zatim tople hlače (po mogućnosti skijaške), ili zimske hlače za planinarenje uz duge gaće i najtopliju zimsku jaknu. Šalovi, kape i rukavice i to one najtoplije se naravno podrazumijevaju.

I uživajte u Rovaniemiju.

Irvasi saonice

Tekst: Urbano.HR / Krešimir Golubić

Foto: K.G. i Božidar Klepac – Instagram: @arcticroat

Neonski sjaj aurore borealis (polarna svetlost) fascinira čovečanstvo hiljadama godina

PROČITAJTE I…

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Колосеум под ракетним нападом, објаве израелског шефа дипломатије узнемириле Италијане

Read Next

Ђоковић на Ел Класику у Мадриду, од Переза добио дрес са бројем један