EVO GDE TELO KRIJE MENTALNU PATNJU: Ako ste u depresiji, tužni ili pod stresom, najčešće boli OVAJ deo tela!

Situacije koje dovode do psihosomatskih bolesti:

1. Unutrašnji sukob– to je kada se u vama vodi “gerilski rat” oko nekog važnog problema. Onda telo nema kud, nego da razvije psihosomatske bolesti.

2. Reči kao komande– “puca mi glava”, “ruke su mi vezane”, “srce mi plače”… Ako su ove rečenice česte u vašem govoru, vi automatski telu dajete naređenje šta da ga boli.

3. Bolest kao privilegija– u želji da skrenu pažnju na sebe, starije osobe često se razbole. I ne, ovo nije simulacija, već realna dijagnostikovana bolest.

4. Trauma iz  detinjstva– nešto što čoveka “jede” ceo život.

5. Identifikacija– ako je bolestan neko vama blizak, verovatno ćete se razboleti i vi. U narodu kažu “razboleo se od brige.”

6. Samokažnjavanje– ako osoba sebi prebacuje zbog nečega, onda se bolest javlja kao vid samokažnjavanja.

Ovo su 7 klasičnih psihosomatskih bolesti koje je američki psihoanalitičar Franz Aleksader indetifikovao 1950. godine:

1. Hipertenzija

2.Peptički čir

3.Bronhijalna astma

4.Neurodermatitis

5. Hipertireoza

6.Ulcerativni kolitis

7. Reumatoidni artritis

Mnogo se toga promenilo od tih vremena, a lista psihosomatskih bolesti je do danas značajno proširena: panika i poremećaji spavanja, onkologija, srčani udar, sindrom iritabilnog creva, seksualni poremećaji, gojaznost, anoreksija, bulimija – ovi i mnogi drugi poremećaji takođe imaju razloga da se smatraju psihosomatskim.

Šta je potrebno za izlečenje?

Neophodno je ne samo izlečiti fiziološki uzrok,već i prevazići psihološki. Neki lekari su sigurni da je u lečenju psihosomatskih bolesti pomoć psihoterapeuta, iako neophodna, samo pomoćno sredstvo.

Međutim, u velikom broju slučajeva glavna pomoć leži upravo u tome. A na fizičkom nivou, kao preventivna mera i samopomoć, neophodno je, pre svega, na vreme ukloniti posledice stresa,sprečiti hronično prekomerno naprezanje; obradujte svoje telo masažama, fizičkom aktivnošću i dobrim odmorom,naučite da kontrolišete napetost i pružite sebi mogućnosti da se opustite. I najvažnije: ako je nemoguće promeniti situaciju, promenite svoj stav prema njoj!

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

“Er Srbija” pokreće sezonske letove od Kraljeva do Soluna i od Niša do Tivta

Read Next

BOJA OČIJU OTKRIVA VAŠE OSOBINE: Zelenooke žene su ambiciozne i intuitivne, plavooke romantične!