EU zabrinuta zbog stanja Navaljnog, poziva Moskvu na odgovor

“EU je duboko zabrinuta zbog izveštaja da se zdravlje ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji i dalje pogoršava”, poručio je Borelj u saopštenju za javnost.

On je istakao da EU i dalje inistira na hitnom i bezuslovnom puštanjem na slobodu Navaljnog, jer smatra da je njegova presuda politički motivisana i da se protivi ruskim međunarodnim obavezama kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava.

“Očekujemo da će Rusija ispuniti svoje obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući poštovanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava s obzirom na prirodu i obim rizika za život gospodna Navaljnog”, dodao je Borelj.

Navaljni “rizikuje srčani zastoj” nakon 18 dana štrajka glađu u zatvoru, tvrde njegovi lekari.

EU je ranije najoštrije osudila navodno trovanje ruskog opozicionara Aekseja Navaljnog i uvela sankcije protiv šest ruskih visokih zvaničnika i jednog entiteta umešanih u pokušaj njegovog ubistva, a zatim i sankcije protiv četiri osobe zbog njihove uloge u proizvoljnom hapšenju, gonjenju i izricanju presude Navaljnom.

Navaljni, jedan od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina, počeo je da odbija da uzima hranu 31. marta u znak protesta zato što mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda lekar po njegovom izboru, zbog bolova u leđima i nozi.

On je osuđen na dve i po godine zatvora u februaru zbog kršenja uslovne slobode, a uhapšen je na aerodromu kada se vraćao u Rusiju iz Nemačke, gde se oporavljao od navodnog trovanja.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Cela Evropa živi na kredit, Nemačka nikad zaduženija

Read Next

Troje mrtvih u pucnjavi u Viskonsinu