EU: Šansa za dogovor Beograda i Prištine, nema vremena za gubljenje

U tzv. “non-pejperu” o “Pojačanom angažmanu EU na Zapadnom Balkanu”, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da se od Srbije očekuje da ubrza dinamizam reformi u zemlji, ali i da iskoristi šansu za postizanje sporazuma sa Prištinom.

U tekstu dokumenta se ocenjuje da vlasti u Beogradu i Prištini trenutno imaju “jak mandat”, dobijen na izborima, koji bi “trebalo da iskoriste za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji”.

“Ni jedna ni druga strana nemaju vremena za gubljenje”, navodi se u tekstu. Dodaje se da se u EU radi na omogućavanju nastavka procesa pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

Priština se poziva da napravi “odlučujuće reformske napore” kao i “napredak u dijalogu kome posreduje EU”, kako bi napredovalo na svom evropskom putu.

Uz naglasak da je neophodno “ubrzati proces integracije” Srbije, Beograd se poziva da ubrza reforme “posebno u oblasti vladavine prava i upravljanja”, ali i da “konsolidije svoju geopolitičku orijentaciju”.

“U to treba više politički investirati”, navodi se u tekstu.

U dokumetu se naglašava da su integracije Zapadnog Balkana u EU “politički, bezbednosni i ekonomski interes” i “investicija u stabilnu i prosperitetnu Uniju”.

“Zapadni Balkan ima jasan cilj da postane punopravni deo EU i ne želi da se zadovolji pojačanom ekonomskom, trgovinskom i finansijskom saradnjom”, stoji u tekstu. Dodaje se da građani Zapadnog Balkana imaju “osećaj dubokog razočaranja” u proces proširenja koji, u slučaju Srbije, dolazi zbog usporavanja tempa napredovanja.

EU se u zaključku poziva na jedinstven pristup Zapadnom Balkanu koji će sve snage usmeriti ka “jednom cilju”, a to je “rad na zajedničkoj budućnosti” i “čvrstom povezivanju Zapadnog Balkana sa EU”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Fabrici: Fokusirajte se na reforme, od njih zavisi otvaranje poglavlja

Read Next

Kurtijeva vlada: Više od 100 miliona evra za bezbednosne snage