EU i SAD osuđuju prinudno sletanje aviona u Belorusiju i zahtevaju puštanje opozicionog aktiviste

Beloruska agencija Belta navela je da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio juče da avion kompanije Rajaner, na liniji od Grčke do Litvanije, u kojem se nalazio opozicioni novinar Roman Protaševič, prinudno sleti u Minsk. Iz opozicije navode da je novinar po sletanju priveden. Lukašenkov potez naišao je na oštre reakcije evropskih država. 

Avion, koji je leteo od Atine do Viljnusa, preusmeren je ka Minsku dok je leteo iznad Belorusije, nakon prijave da se u letelici nalazi eksploziv, preneo je Rojters, pozivajući se na belorusku novinsku agenciju Belta.

Beloruske vlasti su, prema tvrdnjama opozicije, po sletanju, privele opozicionog novinara Romana Protaševiča, koji se nalazi na poternici zbog prošlogodišnjih protesta nakon predsedničkih izbora na kojima je Lukašenko proglasio pobedu. 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru je objavila da će “nečuveno i ilegalno ponašanje režima u Belorusiji imati posledice”.

“Odgovorni za otmicu aviona Rajanera moraju da budu kažnjeni. Novinar Roman Protaševič mora da bude pušten odmah”, navela je ona i dodala da će Evropski savet danas razgovarati o merama koje će biti preduzete.

Litvanija je pozvala Evropsku uniju i NATO da odgovore na potez Belorusije.

“Vazdušni prostor Belorusije nije bezbedan za komercijalne letove i to se ne tiče samo EU već celokupne međunarodne zajednice. Pozivam saveznike NATO-a i Evropske unije da odmah reaguju na pretnju koju za međunarodne civilne letove predstavlja beloruski režim. Međunarodna zajednica mora odmah preduzeti korake da se takvo nešto više ne ponovi”, rekao je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Osude su stigle i iz američke vlade. Državni sekretar SAD Entoni Blinken zahtevao je hitno puštanje Protaševiča i naveo da je “šokantan potez koji je izveo Lukašenkov režim ugrozio živote više od 120 putnika, uključujući i američke građane”.

Dodao je da SAD podržavaju da se što pre održi sastanak saveta Međunarodne organizacije civilne avijacije.

Agencija za civilnu avijaciju Ujedinjenih nacija navela je da je “veoma zabrinuta” zbog prinudnog sletanja “Rajanerovog” aviona, a avio-kompanije su pozvale da se sprovede istraga.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Ambasador Sima Avramović predao akreditive papi Franji

Read Next

Direktor Rajanera: U avionu su se nalazili agenti beloruskog KGB-a