Eskobar: Beograd i Priština da nastave dijalog, to je forma rešavanja problema

Gabrijel Eskobar je na slušanju pred Pododborom za Evropu spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD rekao da su stavili jasno do znanja da je dijalog ta “forma u kojoj obe strane, kao jednake, moraju da rade na rešavanju svojih razlika i normalizaciji odnosa, idealno, kroz međusobno priznanje”.

Pokazalo se da dijalog funkcioniše kao forma rešavanja problema, dodao je Eskobar, i naveo da jedva čeka da Miroslav Lajčak nastavi snažno da radi na mnogo izazovnijim pitanjima.

“Dijalog je ona forma kroz koji se može naći rešenje. Podržavamo snažno napore Lajčaka da pokrene dijalog, iz naše perspektive tu smo da pomognemo da se dve strane pridržavaju postignutih sporazuma. U međuvremenu, iako nismo deo dijaloga, i dalje radimo vrlo blisko sa Lajčakom da učinimo da obe strane budu fleksibilne i pragmatične, usmerene ka rešenju”, istakao je Eskobar.

Eskobar je, takođe, izrazio podršku inicijativi “Otvoreni Balkan”.

“Mislimo da će zbližiti ljude, stvoriti poverenje među ljudima, tako da da podržavamo svaki napor koji približava zemlje ekonomski. Lideri su nas lično uverili da je ta inicijativa otvorena i za ostale zemlje Zapadnog Balkana. Dobro da imamo regionalno tržište sa 20 miliona ljudi”, rekao je Eskobar.

Napomenuo je da administracija predsednika Džozefa Bajdena ohrabruje i američke privatne investicije u Srbiju.

“Kineske investicije su bile u prednosti jer ih država finansira, ali podržavamo američke investicije u Srbiji”, naveo je Eskobar.

Pozdravio je učešće Vojske Srbije u međunarodnim mirovnim misijama, i ukazao na njenu dobru saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja.

“Naši odnosi sa Srbijom se popravljaju na račun Rusije”, naglasio je Eskobar.

“Dodikovi potezi su opasni”

Eskobar je izjavio da su potezi člana Predsedništva BiH Milorada Dodika “ilegalni i destabilizujući”, kao i da su opasni po Bosnu i Hercegovinu. Upozorio je da postoje sankcije kao način da se, kako je rekao, ograniče izazovi po teritorijalni integritet BiH.

“Nastavljamo da podržavamo teritorijalni integritet BiH i međunarodno prisustvo u toj zemlji. Radimo sa EU kako bi omogućili evroatlantsku integraciju BiH”, izjavio je Eskobar pred Pododborom za Evropu Spoljnopolitičkog odobora Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Dodaje da je napredovanje BiH ka EU uslovljeno promenama Ustava i izbornog zakonodavstva i da SAD ne odstupaju od Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

Ocenio je da unilateralno povlačenje bilo kojeg entiteta iz centralnih institucija BiH opasno.

“Radimo s našim evropskim partnerima, NATO, EUFOR i kancelarijom visokog predstavnika da se tako nešto ne desi”, naglasio je.

Govoreći o Crnoj Gori, Eskobar je dodao da SAD vrše pritisak na tu zemlju da nastavi svoj evropski put.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Prste da poližete: Testenina sa slaninom

Read Next

Varšava odbacuje presudu Evropskog suda pravde: EU nas ucenjuje