Erdogan: Bajden da povuče reč “genocid”

Erdogan je u ponedeljak rekao da je takva ocena uznemirujuća i narušava bilateralne odnose.

Bajdenova deklaracija od subote je razbesnela Tursku, koja je rekla da je saopštenje otvorilo “duboke rane” u odnosima koji su već zategnuti brojnim pitanjima, prenosi Rojters.

U prvim komentarima Bajdenove izajve, Erdogan je rekao da će “pogrešan korak” biti prepreka odnosima, a onda je savetovao SAD da se “pogledaju u ogledalo” i dodao da Turska i dalje želi da uspostavi “dobre komšijske odnose” sa Jermenijom.

“Predsednik SAD je dao ocene koje su bez osnova, nepravedne i netačne o tužnim događajima koji su desili u našem kraju pre više od jednog veka”, rekao je Ergodan nakon sastanka kabineta.

On je pozvao da turska i jermenska strana formiraju zajedničku komisiju da istraži događaje.

“Nadam se da će američki predsednik odustati od pogrešnog poteza što pre je moguće”, izjavio je Erdogan.

On je kritikovao SAD i zbog toga što nisu uspele da nađu rešenje za decenijski star konflikt između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, gde su SAD, Rusija i Francuska bile posrednici, a onda je, kako je dodao, Vašington samo stajao nemo i gledao kako se dešavaju masakri.

“Ako kažete genocid, onda morate da se pogledate u ogledalo i napravite procenu. Šta se desilo sa američkim starosedeocima, ne moram čak ni da ih pominjem, ali ono što se dogodilo je jasno. Sa svim tim istinama, ne možete davati optužbe o genocidu turskog naroda”, kazao je Erdogan.

Predsednik Turske je takođe rekao da je oko 150.000 ljudi ubijeno tokom 1915. godine, dok Jermenija kaže da je stradalo oko 1,5 miliona ljudi.

Erdogan kaže da je broj ubijenih “preuveličan dodavanjem jedne nule na kraju”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vjosa Osmani: “Non-pejper” sadrži ideje Beograda i Moskve

Read Next

Pripadnici nigerijske mafije uhapšeni u velikoj policijskoj akciji u Italiji