“Er Frans” otkazao let ka Moskvi, traži rutu koja zaobilazi Belorusiju

Francuski prevoznik ukinuo je let AF1154 “iz operativnih razloga povezanih sa zaobilaženjem Beloruskog vazdušnog prostora, zahtevajući novo odobrenje od ruskih vlasti da uđu na njihovu teritoriju”, rekao je portparol “Er Fransa”.

Evropska unija je pozvala svoje avio-kompanije da izbegavaju Belorusiju i njen vazdušni prostor zbog negodovanja zbog prinudnog sletanja aviona kompanije “Rajaner” u nedelju, koji je bio na ruti iz Grčke za Litvaniju, i hapšenja disidenta novinara koji je bio u tom avionu.

Iz “Er Frans”, koji ima više nedeljnik letova ka Moskvi, saopšteno je da i dalje planira svoj sledeći let ka Moskvi koji je u redu letenja u petak, pod uslovom da Rusija odobri zaobolaznu rutu koja bi omogućila da izbegnu preletanje preko Belorusije.

Putnicima sa leta za Moskvu koji su ostali na pariskom aerodromu Šarl de Gol poručeno je da “Er Frans žali zbog bilo koje neprijatnosti izazvane ovom situacijom”.

Francuska je među zemljama koje zauzimaju čvrst stav prema Belorusiji čiji je ratni avion presreo let Rajanera i naveo ga na prinudno sletanje, i nedozvoljava beloruskoj nacionalnoj aviokompaniji da saobraća.

I avion beloruske aviokompanije ka Barseloni bio je prinuđen da se vrati u Minsk nakon što su kontrolori leta u Poljskoj saopštila kapetanu da mu neće biti dozvoljen ulazak u francuski vazdušni prostor.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Šest članica Saveta bezbednosti osudilo belorusko presretanje aviona

Read Next

Vesti – Ovo su avio-kompanije sa najvišim bezbednosnim ocenama za COVID-19 – Travel Magazine