Epohalno otkriće u Egiptu: Pronađen “zlatni grad” star 3.000 godina (foto)

Arheolozi su pozdravili otkriće za koje se veruje da je najveći drevni grad ikada pronađen u Egiptu, koji je hiljadama godina bio zakopan pod peskom.

Stručnjaci tvrde da je reč o jednom od najvažnijih otkrića od iskopavanja Tutankamonove grobnice, piše britanski list „Gardijan“.

Poznati egiptolog Zahi Havas je obelodanio otkriće „izgubljenog zlatnog grada“, navodeći da je ovo mesto otkriveno u blizini Luksora, gde se nalazi Dolina kraljeva.

Slični tekstovi

„Egipatska misija, pod vođstvom dr Zahija Havasa, pronašla je grad koji je bio izgubljen pod peskom. Grad je star 3.000 godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III, a Tutankamon i Aj su nastavili da ga koriste“, saopštio je tim arheologa.

Otkriće je nazvao najvećim drevnim gradom, poznatim pod imenom Aton, koji je ikada otkriven u Egiptu.

Betsi Brajan, profesorka egipatske umetnosti i arheologije na „Univerzitetu Džons Hopkins“, rekla je da je ovo otkriće „drugo najvažnije arheološko otkriće od grobnice Tutankamona“.

Otkriveni su predmeti od nakita, poput prstenova, zajedno sa posudama od keramike u boji, amajlijama u obliku bube skarabeja i ciglama od blata koji nose pečate Amenhotepa III.

„Mnoge strane misije tražile su ovaj grad i nikada ga nisu pronašle“, rekao je Havas, koji je takođe bivši ministar za antikvitete.

Tim je započeo iskopavanja u septembru 2020. godine, između hramova Ramzesa III i Amenhotepa III u blizini Luksora, na 500 km južno od glavnog grada Kaira.

Tim arheologa je, takođe, izrazio optimizam u pogledu daljih važnih otkrića, napominjući da su otkrivene grupe grobnica do kojih se dolazi preko „stepenica uklesanih u stenu“, što je slična konstrukcija kao ona pronađena u Dolini kraljeva.

„Misija očekuje otkrivanje netaknutih grobnica ispunjenih blagom“, dodaje se u izjavi.

Posle više godina političke nestabilnosti povezane sa narodnom pobunom iz 2011. godine, koja je zadala težak udarac ključnom egipatskom turističkom sektoru, ova država pokušava da vrati posetioce, posebno promocijom svog drevnog nasleđa, piše britanski list.

Egipat je prošle nedelje prebacio mumificirane ostatke 18 drevnih kraljeva i četiri kraljice iz Egipatskog muzeja u Kairu do novog Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u istom gradu, u okviru povorke nazvane „Zlatna parada faraona“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Maleni pas ispao iz automobila u vožnji, snimak postao hit

Read Next

Vujović: Ekološki problemi nisu nastali preko noći, problemi prisutni više decenija