Energetska efikasnost zgrada štedi novac i unapređuje rad lokalnih samouprava

Lokalne samouprave čiji su projekti prošli na konkursu, energetski će unaprediti škole, vrtiće, bolnice, javne zgrade i domove kulture. Novac će iskoristiti za kupovinu nove stolarije, izolacije zidova i krova, i za zamenu kotlova i javne rasvete.

“Radi se o zdravstvenoj stanici u Donjem Milanovcu koji ima sedam hiljada kartona. Radi se o zameni kotlova sa uglja na pelet, znači idemo na energetsku efikasnost da smanjimo emisiju štetnih gasova”, kaže predsednik Opštine Majdanpek Dragan Popović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da će gradska opština Pantelej i gradska opština Crveni krst dobiti priliku da posle više od 30 godina rekonstruišu dve škole: jednu srednju i jednu osnovnu koju pohađa oko 1.500 đaka.

“Grad će na godišnjem nivou, zahvaljujući ovom projektu, uštedeti za energente četiri miliona dinara”, kaže gradonačelnica Niša.

Nadležni pozivaju i druge lokalne samouprave da pripreme projekte i konkurišu.

“Mi ćemo uštedeti, odnosno nećemo emitovati u atmosferu 3.000 tona ugljen-dioksida, kada budemo realizovali ove projekte. Uštedećemo blizu sedam miliona kilovat-časova struje, uštedećemo onu energiju koja se potroši oko 650 domaćinstva negde prosečne veličine. Dakle ovi projekti omogućavaju jedan viši kvalitet života”, objašnjava ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Pored opština, na pomoć države prvi put mogu da računaju i građani, i to preko Uprave za energetsku efikasnost, koja će biti u funkciji od idućeg meseca. Konkurs za lokalne samouprave završava se u petak, a za građane da zamene stolariju, biće otvoren u julu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Tabakovićeva: Inflacija u narednih 12 meseci oko tri procenta

Read Next

EVO KAKO BALANSIRANA ISHRANA UTIČE NA ZRAVLJE: Preporuka je da vaš obrok sadrži ovo!