ENDOKRINOLOG DR PETROVIĆ: Ako imate neki od ovih simptoma, proverite štitnu žlezdu!

Dileme pacijenata koji leče obolelu štitnu žlezdu da li treba da se vakcinišu ili ne protiv virusa korona traju otkako se pojavilo cepivo, ne samo kod nas već i u svetu. Hteli bi da se zaštite, ali se plaše da bi stanje moglo da im se pogorša. Na sreću, sve je više dokaza da su vakcine efikasno i bezbedno sredstvo u sprečavanju širenja kovida i za ovu grupu bolesnika.

Koju tačno vakcinu treba da primite, odnosno koja je najbolja za obolele od Hašimoto sindroma, usporenog rada štitne žlezde, koji najčešće i muči pacijente, pre svega žene, odlučiće lekar koji vas prati.

OBAVITE SISTEMATSKI PREGLED

U svakom slučaju, ne bi bilo loše ni da oni koji se osećaju zdravim i ne znaju da možda boluju od glavnog uzročnika smanjene funkcije štitne žlezde obave sistematski pregled koji uključuje ultrazvuk prednje strane vrata, pregled endokrinologa, laboratorijske analize krvi s posebnim akcentom na analize hormona štitne žlezde i hipofize TSH, kao i anti-TPO i anti-Tg antitela.

Štitna žlezda

– Hašimoto (Hashimoto thyroiditis) predstavlja deo spektra autoimunih oboljenja štitaste žlezde koji je posledica autoimune destrukcije ćelija štitaste žlezde, što vodi ka smanjenoj produkciji tiroidnih hormona ili hipotireozi. Time postaje glavni uzročnik smanjene funkcije štitaste žlezde.

LABORATORIJA JE VEOMA VAŽNA

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM:

Laboratorijski nalazi mogu da potvrde primarnu hipotireozu na koju sumnja lekar.

Vrat, Samopregled, Štitna žlezda

Poželjne su i dodatne analize.

PRILAGODITE JELOVNIK

celer, brokoli, beli i crni luk, krastavac, šargarepu, blitvu, karfiol, paradajz, plavi patlidžan, masline, prokelj, peršun, mladi spanać, zelenu salatu, kupus, rukolu, praziluk, kelerabu, pečurke, bundevu, ječmene i pšenične klice, nanu, zeleni čaj, limun, jabuke, banane, trešnje, grejpfrut, narandže, lubenicu, aloja veru, noni…

NE– Ne treba da koristite, ili koristite u manjim količinama:

svinjetinu, junetinu, konzerve tune, čokoladu, sladoled, beli pirinač, beli hleb, peciva, kafu, pivo i druga alkoholna pića, gazirana pića, zaslađene sokove, sve šećere, kačkavalj, kuhinjsku so, crni čaj, kikiriki, brusnicu.

KAKO SE LEČI HIPOTIREOZA

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Studija o ekonomskom rastu: Potencijal srpske privrede nije iskorišćen do kraja

Read Next

MUČE VAS IZIRITIRANA I SUVA KOŽA, CRVENILO, DUBOKE BORE: Ova krema je spas!