El Salvador prvi na svetu proglasio bitkoin za zvanično sredstvo plaćanja

Od ukupno 84 parlamentarac u maloj centralnoameričkoj zemlji, 62 ih je glasalo za zakon kojim se bitkoin proglašava za zvanično sredstvo plaćanja u državi, uz američki dolar.

El Salvador je tako postao prva država na svetu u kojoj je neka kriptovaluta zvanično sredtvo plaćanja. 

Cena bitkoina porasla je neposredno nakon glasanja za pet odsto – na 34.295 američkih dolara.

Mladi i veoma popularni predsednik El Salvadora Naib Bukele je pre tri dana, na velikoj onlajn konferenciji posvećenoj bitkoinu, obelodanio svoj predlog i objasnio da će kriptovaluta kao zvanično sredstvo plaćanja olakšati ljudima koji su otišli iz zemlje da brže, lakše i bez dodatnih troškova šalju novac nazad u maticu.

Više od dva miliona Salvadorana živi u inostranstvu, ali i dalje održavaju bliske veze sa svojom zemljom porekla, vraćajući u nju više od četiri milijarde dolara svake godine.

U El Salvadoru se za plaćanje najviše koristi gotovina, pa 70 odsto građana još uvek nema ni bankovne račune.

“Finansijska inkluzija nije samo moralni imperativ, već i način za rast ekonomije zemlje, pružajući ljudima pristup kreditima, štednji, investicijama i sigurnim transakcijama”, napisao je Bukele na Tviteru

Predsednik Bukele je najavio sklapanje partnerstva sa kompanijom za izradu digitalnih novčanika “Strike”, koja će imati zadatak da u zemlji “izgradi” infrastrukturu za upotrebu bitkoina.

Kompanija je u martu svoju aplikaciju za plaćanje kriptovalutama učinila dostupnom u El Salvadoru, a aplikacija je ubrzo došla na prvo mesto po broju preuzimanja.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Bajdenov plan za disciplinovanje neposlušnih političara na Zapadnom Balkanu

Read Next

Malteška policija presrela 700 kilograma kokaina na putu za Sloveniju