DRŽI GLUKOZU POD KONTROLOM, HRANI MOZAK, SKIDA KILOGRAME: Šta je MCT ulje?

MCT uljeje bogat izvor zdravih masti – triglicerida srednjeg lanca. MCT telo lako apsorbuje, izvlačeći iz njega energiju i praktično se ne skladišti u rezervama masti. MCT uljeje napravljeno od kokosovog ulja, može se uzimati u obliku dodataka ishrani ili dodati prelivima za salatu.

MCT uljese najčešće koristi kao sredstvo za sagorevanje masti, jer istovremeno utiče na nekoliko mehanizama mršavljenja. Prema istraživanjima, MCT promoviše oslobađanje dva hormona „sitosti“ odjednom – II peptida i leptina. Što je veća koncentracija ovih hormona u krvi, to ćete manje osećati glad. Zbog toga se MCT preporučuje ujutrukako bi se smanjio rizik od prejedanja u sledećim obrocima.

Pored toga, MCT uljepomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, što takođe smanjuje rizik od prejedanja. Oštre promene glukoze u krvi stvaraju stres za telo i podstiču proizvodnju hormona „gladi“ – grelina, usled čega osećaj gladi praktično ne nestaje. Aktivne supstance u MCT drže glukozu pod kontrolom, sprečavajući da nivo naglo raste ili opada.

Zvuči paradoksalno, ali masti u MCT uljudoprinose sagorevanju masti. Ovi molekuli su mnogo manji od molekula drugih ulja (maslinovogili suncokretovog), zbog čega ih telo obrađuje na malo drugačiji način. MCT uljetakođe pomaže sagorevanju visceralne masti – nalazi se duboko ispod mišića trbušne duplje i okružuje unutrašnje organe. Potreban nam je mali procenat takvog masnog tkiva za normalno funkcionisanje tela, ali njegov višak može izazvati zapaljenske procese, pa čak i razvoj različitih hroničnih bolesti.

Redovni unos MCT uljapomaže u povećanju moždane aktivnosti, jer je idealno gorivo za mozak. U velikoj meri poboljšava koncentraciju i performanse i poboljšava memoriju.

Masne kiseline koje čine osnovu MCT imaju moćna antibakterijskai antifungalnasvojstva. Studije su pokazale da redovno uzimanje može smanjiti verovatnoću nastanka bolesti povezanih sa bakterijama za 80%.

Pored toga, MCT značajno smanjuju proizvodnju „lošegholesterola, što pruža efikasnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti, koje su već dugi niz godina prvi uzrok smrti u svetu. MCT molekulitakođe povećavaju nivo „dobrog“ holesterola – posebno efikasno deluju u kombinaciji sa lanenim uljem.

Zbog svoje sposobnosti da kontroliše nivo šećera u krvi, MCT ulje je odličan tretman za dijabetes tipa 2 i mnoge druge hormonalne bolesti.

Uprkos svim svojim korisnim svojstvima, MCT ulje, u velikim količinama, može biti štetno za telo. Višak MCT stimuliše akumulaciju masti u jetri, što dugoročno može dovesti do drugih hroničnih bolesti.

Preporučena doza MCT ulja je 2 kašike dnevno. Ako se ne prekorači, ulje će telu doneti izuzetne koristi.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Stevanović: Odgovoran odnos države rezultirao pozitivnim efektima i rezultatima

Read Next

BAKTERIJE SU NEMOĆNE PROTIV OVIH PRIRODNIH ANTIBIOTIKA: Zaboravite na bakterijske infekcije i nepotrebne antibiotike!