Država neće dozvoliti da se mleko prosipa, stočarima veće subvencije

I poljoprivredni panel na Kopaoniku počeo je osvrtom na kovid krizu i rat u Ukrajini. Poremetili su tržište mleka, ali država više neće dozvoliti da se prosipa. Zaštitiće stočarstvo većim subvencijama, za koje resorna ministarka Jelena Tanasković kaže, omogućavaju ulazak u proizvodnju i onima bez početnog kapitala.

“Ja mislim da je nikad bolji momenat za to. Sad vam država pomaže pa možete da kupite dva grla za novac jednog. S druge strane, uđete brzo u tok subvencionisanja. Ako kupite steonu junicu dobićete 170.000 dinara povrat od države, vrlo brzo čim se ona oteli dobićete 30.000 i onda ulazite za mesec-dva već u ciklus mlečni”, kaže ministarka Tanasković

Kaže da poljoprivrednici najviše drže do državnih subvencija, ali da će raditi na tome da više koriste davanja iz evropskih fondova i Svetske banke. Posebno ukazuje na krovnu investicionu uredbu Razvojne agencije Srbije.

“Prvi put će ove godine poljoprivredna gazdinstva, odnosno farmeri,  moći da konkurišu u razvojnoj agenciji za sredstva i moram da kažem da će od 100.000 evra do milion evra imati povrat od 50 odsto”, kaže ministarka.

Da Srbija ne treba da diže ruke od stočarstva smatraju i u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. U isto vreme ukazuju na evropski Grin dil koji podstiče proizvodnju koja ne zagađuje – poput namirnica na bazi biljnih proteina.

“Ako se tržište organske hrane udvostručilo sa 20 na 40 milijardi, ako je za alternativne proteine, a mi možemo da proizvodimo puno toga, očekuje se veliki rast na 7 posto od ukupnog tržišta proteina i da vratimo stočni fond”, kaže Miljan Ždrale iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Ovo su vam sve izvozne grane koje mogu da promene bilansnu sliku da nemamo svake godine manji udeo suficita u odnosu na ukupnu trgovinu”, kaže Ždrale.

Ministarka najavljuje i početak rada Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka narednih meseci. Država je već otvorila namenski račun da tu uslugu može i da naplati.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

AZ Alkmar savladao Lacio, Kerkez junak meča

Read Next

SAD JE PRAVO VREME ZA POČETAK MESEČEVE DIJETE KOJA TOPI MASNE NASLAGE I DETOKSIKUJE TELO: Za 24 h možete smršati 2-3 kg