Drugi krug izbora u Džordžiji – demokrate se bore za širu većinu u Senatu

Drugi krug izbora za senatora u Džordžiji održava se pošto nijedan kandidat na međuizborima u novembru nije osvojio natpolovičnu većinu.

Ukoliko Rafael Varnok osvoji dovoljno glasova i zadrži senatorski mandat, Demokratska stranka imaće većinu od 51 mandata u Senatu, što će im olakšati da biraju Bajdenove kandidate za sudske i administrativne funkcije, prenosi Rojters.

Republikanci pobedu svog kandidata Heršela Vokera vide kao priliku za dodatnu blokadu predloga demokrata, nakon preuzimanja Predstavničkog doma posle novembarskih međuizbora.

Osim toga, današnji izbori će biti značajni i za Donalda Trampa, koji podržava republikanskog kandidata, u nameri da bude kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima 2024. godine.

Vokerovu kampanju obeležio je niz kontroverzi, među kojima su i optužbe njegovih bivših devojaka da ih je hrabrio da abortiraju, uprkos tome što se tokom kampanje zalagao za zabranu pobačaja. On je te optužbe odbacio, a u jutrošnjem obraćanju rekao je da je uveren da će pobediti.

Birališta se zatvaraju u 19 časova (u ponoć po srednjoevropskom vremenu), a pravo glasa ima 1,8 miliona stanovnika Džordžije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Deklaracija iz Tirane o perspektivi Zapadnog Balkana u EU

Read Next

Stef Kari priznao da nije pogodio pet šuteva zaredom