Drecun: Stavovi SAD i EU o pregovorima Beograda i Prištine se, barem zvanično, razlikuju

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, naveo je da je Priština dosad donosila nekoliko platformi za nastavak pregovora sa Beogradom, kao i da su usvajali rezolucije, kojima su, kako je ocenio, definisali samo prepreke za nastavak dijaloga.

“To je bila platforma protiv dijaloga, sve ono što je dosada rađeno u Prištini. Interesantno je da Aljbin Kurti zagovara nastavak razgovora, ali samo u pravcu da se pripremi neki novi sastanak. Kako kaže, on će sa predsednikom Republike Vučićem razgovarati da bi pripremio neki sledeći sastanak”, rekao je Drecun tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Dodao je da je jasno da Kurti cilja na to da se razgovara isključivo o takozvanom međusobnom priznanju, a da se sve druge teme ostave po strani.

“Pa kad Beograd prizna Kosovo, a neće ga nikada priznati, e onda može da se razgovara i o drugim temama. I u tom smislu je sada ova priča oko platforme, ako bi se prihvatio takav scenario koji želi Kurti, onda je normalno da se posle tog prvog susreta na visokom nivou donese neka platforma u Prištini da se vidi kojim putem će se ići dalje”, naveo je Drecun.

Ocenio je to kao gubljenje vremena, kao i da tako ne može da se razgovara sa Beogradom, kao i da je očigledno da je i Metju Palmer pokušao da usmeri Prištinu u pravcu koji bi omogućio da se ipak postigne neki napredak.

“Ako ništa više, bar po pitanju rešavanja sudbine nestalih, a vidimo da o tome govori i Kurti, o tome govori i Metju Palmer, a naša strana je apsolutno spremna da se razgovara o tom pitanju i da se ono rešava. Mada, tu postoji problem, Albanci uvek postavljaju prepreke. Za njih je rešavanje sudbine nestalih samo ako se reši pitanje nestalih Albanaca. Uopšte ih ne zanima pitanje nestalih Srba”, rekao je Drecun.

Dodao je da kada Beograd traži neku lokaciju tu se pojave nekakva upozorenja o radioaktivnim materijalima i da se te lokacije prskaju hemikalijama kako bi se sve spržilo i ocenio da Priština nije iskreno posvećena rešavanju tog pitanja.

“S obzirom na to da su i Beograd i Priština, bar deklarativno, skloni tome da se taj problem reši, da Metju Palmer govori o tome, možda će to biti pitanje oko koga će prvenstveno moći da se postigne nekakav dogovor i da se tu bar ostvari neki napredak, a ako mi budemo čekali hiljadu njihovih novih platformi, onda će zaista biti problema ili neće biti postignut nikakav napredak”, kazao je Drecun.

Ocenio je da su Palmer i Lajčak zajedničkom posetom demonstrirali zajednički pristup evro-atlantskih saveznika i da je pokazan značaj koji SAD i EU pridaju rešavanju kosovskog problema, kao i da je pokazana želja da se podigne nivo celog procesa.

“Stavovi SAD i EU se, bar zvanično, razlikuju” 

Drecun je dodao da se stavovi SAD i EU, bar zvanično, razlikuju.

“Amerikanci smatraju da ovi razgovori treba da se završe priznanjem lažne države Kosovo od strane Beograda, ili kako oni kažu međusobnim priznanjem, dok je Lajčak morao da izbegne takvo opredeljenje zbog pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo. Meni je mnogo više interesantna izjava koju je Palmer dao jednom dnevnom listu u Beogradu gde je rekao da sporazum može da bude postignut i bez priznanja, ako se dve strane o tome dogovore. To je ipak novina”, kazao je Drecun.

Dodao je da to uliva nadu da će u narednom periodu moći da se razgovara o nekim pitanjima koja su bila na dnevnom redu, onako kako ih je Lajčak dogovorio sa obe strane prošle godine.

“Lajčak je dogovorio za prošlu godinu, kada je trebalo nastaviti dijalog, da se razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština na jednom koloseku. Ne da se ponovo pregovara o tome kako će izgledati Zajednica, što bi Albanci želeli, nego da se razgovara o tome šta još uraditi onako kako je dogovoreno Briselskim sporazumom i Sporazumom o implementaciji”, rekao je Drecun.

Istakao je da je dogovoreno da se razgovara i o pitanju nestalih, povratku raseljenih, međusobnim finansijskim potraživanjima, imovini i ekonomskoj saradnji, kao i da tokom 11 rundi pregovora nije postignut nikakav napredak.

“Sada bi Kurti posle njegovih izjava i pripreme terena da se prihvati njegov stav da se potpuno promeni dnevni red, da na dnevnom redu uopšte ne bude Zajednica srpskih opština. Mi to nećemo, i nećemo da dozvolimo. Nema uopšte razgovora ako se ne dogovori da se formira Zajednica srpskih opština, tačno da se preciziraju rokovi”, naglasio je Drecun.

Ocenio je da će to biti teška, poziciona borba oko toga šta će se staviti na dnevni red i kako da se dalje ide u dijalogu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Nije samo začin: Biljka koju jedemo svakodnevno leči prehlade i uništava bakterije

Read Next

Predsednik EP pozvao da se državama Zapadnog Balkana dopusti pristupanje EU