Drecun: Osim Kfora, nijedna vojna formacija ne bi smela da bude na KiM

Iza zatvorenih vrata, u Skupštini Srbije je održana sednica Odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj se razgovaralo o bezbednosnoj situaciji u južnoj pokrajini u trenutku kada se kosovske bezbednosne snage dodatno naoružavaju i povećavaju brojnost uniformisanih lica.

“Pre nekoliko dana smo razmatrali informacije naših službi bezbednosti o transformaciji struktura civilne zaštite u vojsku. Plan Prištine je da do 2027. opremi vojsku, a da ona do 2029. bude potpuno operativna. Tu transformaciju najviše pomažu SAD, Nemačka i Turska”, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Milovan Drecun.

Istovremeno, kako kaže, smanjuje se prisustvo pripadnika Kfora, pa je tako 2010. godine bilo oko 12.000 vojnika, a sada ih ima oko 3.000, dok je projekcija da bude umanjena na fazu minimalnog prisustva od 2.500 vojnika.

“Kosovske bezbednosne snage trenutno imaju 3.517 aktivnih pripadnika gde ima i oko 10 odsto manjina, nažalost, tu ima i Srba. Ono što zabrinjava je što je 2019. godine formiran glavni štab i četiri komande, što je sve struktura prave vojske”, naglasio predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Stara ambicija je da se formira helikopterska jedinica, koja za sada postoji samo na papiru, međutim, u Turskoj su školovani piloti, dodaje Drecun.

“Do sada je formirana samo komandna struktura, ali je nekoliko oficira odškolovano u inostranstvu. Operativna sposobnost helikopterskog odeljenja treba da bude postignuta 2023. godine, verovatno uz pomoć SAD kupovinom polovnih helikoptera”, objasnio je Drecun.

Međutim, naglašava Drecun, veći problem predstavlja namera da se uvede vojni rok koji bi bio obavezan i za Srbe, kao i postojanje kopnenih pukova koji mogu da deluju na terenu.

“Sa ovim kapacitetima mogu da krenu na goloruki srpski narod i stave ih pod kontrolu. Nijedna vojna formacija, osim Kfora, ne bi smela da bude prisutna na KiM, a oni jačaju specijalne jedinice, prave novu bazu u Đakovici i vrše sve veći pritisak na Srbe da uđu u bezbednosne snage”, rekao je za RTS Milovan Drecun.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Pikantna punjena jaja morate probati još danas

Read Next

Novi grafit na vratima Hrama Hrista Spasa u Prištini