Drecun: Napadi na decu su najopasniji vid nasilja

Milovan Drecun je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da sinoćni napad na trinaestogodišnjeg dečaka N. P. u selu Gojbulja nadomak Vučitrna predstavlja najopasniji vid nasilja.

“Najopasniji vid nasilja svakako jeste etnički motivisan napad na decu. Kada napadate decu onda je to poruka i njihovim roditeljima da nisu dobodošli, da treba da spašavaju svoje porodice – decu na način da odu odatle gde je bilo napada, i to je jedna sistematska kontinuirana kampanja nasilja koje se sprovodi na Kosovu i Metohiji nad srpskim narodom”, navodi Drecun.

Naglašava da položaj Srba na Kosovu i Metohiji karakteriše fizička, institucionalna, pravno-imovinska, pravna i zdravstvena nebezbednost. 

Kako je naveo, tokom prethodne dve godine godine registrovano je skoro 190 etnički motivisanih napada na srpski narod na KiM, na njihovu imovinu, na Srpsku pravoslavnu crkvu, na objekte SPC, pri čemu je povređeno 39 Srba.

“To nam pokazuje da odnos privremenih prištinskih institucija prema srpskom narodu nije uopšte pozitivan, da ponašanje tih institucija otvara prostor za izazivanje međuetničkih incidenata i etnički motivisanih nasilja i ohrabruje ekstremne Albance da napadaju srpski narod jer znaju da će ostati nekažnjeni, a obeshrabruju Srbe da ostanu na KiM, da nastave da žive tamo i obeshrabruje povratak onih koji su proterani”, ocenjuje Drecun.

Mi se zato, naglašava gost Jutarnjeg programa, zalažemo za to da se tokom dijaloga intiziviraju razgovori i donošenje nekih mera koje bi povećale bezbednost srpskog naroda.

“Međutim, sada imamo Aljbina Kurtija koji onemogućava postizanje bilo kakvog napretka u dijalogu i to rezultira napadima na Srbe”, ističe Drecun.

Komentarišući slučaj Dragice Gašić koja se nakon 22 godine vratila u Đakovicu i koja je svakodnevno izložena provokacijama i napadima, navodi da privremene prištinske institucije ne pokazuju interesovanje da je zaštite i omoguće uslove da opstane. 

“Imate Albance koji su potpuno nespremni da prihvate suživot sa nekim ko je druge nacionalnosti, da prihvate suživot sa Srbima, makar sa jednom Srpkinjom koja se nalazi tamo. Oni žele potpuno da unište bilo kakav trag srpskog postojanja na KiM tako što žele da jedinu osobu koja je Srpkinja proteraju iz Đakovice”, navodi gost Jutarnjeg programa

Ističe da, mnogo više zabrinjava ono što se dešava tokom dijaloga između Beograda i Prištine jer, kako kaže, Priština i evropski posrednici poput Lajčaka i drugih ne pokazuju spremnost da se napravi konkretan napredak u omogućavanju uslova za povratak Srba.

“Oni sa sa nekim uopštenim formulacijama samo izražavaju spremnost da se stvore ti uslovi, ali konkretnih uslova koji bi omogućili obimniji povatak Srba nema”, zaključio je Drecun.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Bićete baš iznenađeni: Ovako izgleda kuća Ilona Maska (video)

Read Next

Godišnji izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima, kakva je situacija u Srbiji