Dragici Gašić i dalje zabranjuju da ulazi u prodavnice: Strah me je da izađem

Dragica Gašić je u Vidanju razgovarala sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

“Od toga dana kada su mi zabranili da kupujem hranu, policija je i jutrom i noću i svakog dana, čuvaju me. Za policiju nemam problema i nemam kritike. Da nije njih možda bi me isterali. Ne bih smela da budem u stanu”, rekla je Gašićeva za RTS.

Zbog svakodnevnog prisustva policije nekoliko dana unazad na vrata Dragice Gašić ne dolaze lokalni Albanci, ne uznemiravaju je.

Gašićeva kaže da ne odustaje od opstanka u svom stanu, za koji ima dokumentaciju od 1997. godine kada joj je dodeljen na korišćenje.

Međutim i pored prisustva policije, Dragica se ne usuđuje da izađe iz svog stana i prošeta se ulicama Đakovice. U pravoslavnoj crkvi u centru grada od povratka bila je dva puta.

“Imam tremu i strah me je da izađem”, navodi Dragica.

Petković uručio finansijsku pomoć Dragici Gašić 

Direktor Kancelarije KiM Petar Petković uručio je finansijsku pomoć Dragici Gašić kako bi završila opremanje stana.

Za tužbu opštine Đakovica protiv nje zbog stana, kaže da je još jedna vrsta pritiska, ali da ona ne razmišlja o odlasku. Prenosi da su je lokalni Albanci upozorili da u Đakovici mora da priča albanski.

Petković je rekao da je slučaj Dragice Gašić preneo i na poslednjem sastanku u Briselu i da ako se želi normalizacija odnosa onda moraju da se poštuju osnovna ljudska prava.

“To da se Dragici Gašić zabranjuje da živi u Đakovici, da kupuje u lokalnom marketu, da joj kamenuju stan, da joj prete, je nešto što je apsolutno nedopustivo. Ako neko misli da može na taj način može da se obavi povratak našeg naroda na KiM, grdno se vara. Jer upravo poruke koje se šalju baš kao u slučaju Dragice Gašić jesu poruke zastrašivanja interno raseljenim da se ne bi vratili na svoja vekovna ognjišta”, rekao je Petković.

Dragica Gašić dodaje da ima želju da se svi Đakovčani vrate i da ima sa kim da porazgavara, kod koga da ode ili da nekoga ugosti.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Ambasada SAD u Prištini: Raseljeni imaju pravo da se vrate kućama

Read Next

Stano: Vučić i Kurti 19. jula u Briselu