Dragica Gašić iz Đakovice: Nikom nažao nisam uradila, zato sam skupila hrabrost da se vratim

Dragica Gašić, jedina povratnica u Đakovici, vratila se pre 20 dana u svoj stan u tom mestu i od tada ne prestaje uznemiravanje.

Jedanaest nevladinih organizacija u Đakovici najavilo je da će podneti peticiju kosovskoj vladi tražeći da se preduzmu zakonske mere i da se Dragica protera što pre, jer kako ističu, “ta opština još uvek ima otvorene grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka njihovih sinova i ćerki”.

Tim povodom sa Dragicom Gašić razgovao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, kako bi se pomoglo srpskoj povratnici.

Dragica je rekla da je očekivala otpor Albanaca ali da nikom ništa loše nije uradila i da ima pravo da se vrati u grad u kom je odrasla i napravila porodicu.

“Mislila sam da neću to da doživim zato što ja nikog u životu nisam povredila u Đakovici, iako sam živela 20 godina. Rodila sam dvoje dece i gde god sam stanovala nikom nisam ništa ružno uradila. Zato sam dobila hrabrost da se vratim u svoj stan”, istakla je Dragica.

Petković je apelovao na “sve da se dozovu pameti” i da niko ne dira Dragicu jer je ona, kaže, povratik i “vraća se na svoje”.

“To što govorimo sve vreme da je stopa povratka Srba manja od dva odsto i reč je o najnižoj stopi povratka u postkonfliktom području u svetu, pokazuje i ovaj primer zašto se naši ljudi ne vraćaju”, napomenuo je Petković.

Dragica Gašić poručuje da neće da odustane od opstanka i ostanka u Đakovici. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić u Kruševcu: Vidovdan je dan kada se sve vidi, ko je vera, a ko nevera

Read Next

Selaković: Snažna podrška Višegradske grupe evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana