DR VOJISLAV PERIŠIĆ, GASTROENTEROLOG: Da li je zravo piti kafu s mlekom i šta da jedemo da bismo bili zdravi?

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić, gostujući na TV Prva, rekao je:

“Negde oko 15, do 17 odsto Srba ne podnosi laktozu,to je veliki postotak. Grci, recimo, ne podnose laktozu često,feta je kisela i veoma prevrela, da ne bi imala mnogo laktoze. Fetu mogu, a druge bele sireve ne mogu.Ako ne podnosimo laktozu, ako nam je nizak nivo enzima laktoze, između osmog i 12. sata javiće se bolovi, nadimanje, podrigivanje, proliv. Ako toga nema, mi smo tolerantni na laktozu,” tvrdi doktor.

Svima nama je opšte poznata teorija da kravlje mleko nije uopšte potrebno odrasloj osobi, te da bismo trebali ovaj proizvod da izbacimo iz ishrane:

“Ja sam pitao profesora iz Šefilda, da li nam mleko uopšte treba kada odrastemo? Znate šta mi je rekao? Ono je jeftinoi svuda ga ima, jedite meso i masnoću i bićete zdravi. Mleko vam ne treba.Mleko je kapitalno do 12. meseca života, a nakon toga ne. Jeftino je i ima kalcijum. To je filozofija mleka”, objasnio je dr Perišić.

Mnogi nutricionisti smatraju da se kombinacija mleko+kafa nikako ne vare, te da ostaju u želucu dugo:

“Ne slažem se, podržavam mešanje, to je samo kondicioniranje ukusa kafe.Ja pijem instant kafu s mlekom, imam 75 godina, ne fali mi ništa.Dakle, kafa i mleko mogu zajedno”, kaže dr Perišić i objašnava koje je mleko nabolje.

“Jedino magareće, koje je i najskuplje, ne pravi probleme ali ono ima jak miris.Hristove su muke da se to popije čak i kada ste odrasli, zamislite da naterate dete da popije.”

[embedded content]

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

STRAH OD IGLE I KAKO GA PREVAZIĆI: Najvažniji saveti!

Read Next

OVAJ ZELENIŠ JE ČISTO ZLATO: Jača imuni sistem, može da reguliše krvni pritisak i poboljša rad creva!