DR PETROVIĆ POPOVIĆ: Postoje 2 načina da se rekonstruiše dojka nakon raka! Evo koliko traje oporavak!

Da li znate da se samo u Evropi dijagnoza tumora dojkepostavi na svaka dva minuta! Užasnu činjenicu upotpunjuje statistika koja kaže da je celokupni rizik od obolevanja 12,4 odsto, što znači da će jedna od osam žena oboleti od ove maligne bolesti. Saznanje o bolesti mučno je za svaku od njih, ali ni po završetku terapije problemi ne nestaju.

*Lečenje se ovim zahvatom završava?

“Blagovremeno urađena rekonstrukcija dojke, uz izbor najadekvatnije metode za svaku pacijentkinju posebno i eventualnom simetralizacijom druge dojke,jeste poslednji akt u lečenju tumora koji pacijentkinjama omogućava fizičko i psihičko blagostanje.”

“Određuje se nakon završenog lečenja tumora dojke i detaljnog kliničkog pregleda. Lečenje se sprovodi konzilijarno, a prisustvo plastičnog hirurgau svim fazama je od značaja radi pažljivog planiranja rekonstruktivnog zahvata kojim se zapravo lečenje tumora dojke završava. On može da bude primaran ili sekundaran, odnosno odložen. Važno je da žene znaju da mogu da se podvrgnu rekonstrukciji tokom same operacije uklanjanja dojke, alii mesecima, pa čak i godinama nakon mastektomije.”

*Od čega zavisi obim rekonstrukcije?

“Rekonstrukcija može da bude urađena silikonskom protezom,sopstvenim tkivom ili kombinacijom ove dve tehnike. Kad je u pitanju izgradnja sopstvenim tkivom,može da se koristi mišić s leđa ili stomaka uz najpreciznije tehnike mikrohirurgije i uz minimalne ožiljke na donorskoj regiji (leđa, stomak).”

“Lipofiling, transfer sopstvene masti, koristi se u poslednje vreme kako bi se dobio prirodan oblik dojke. Treba ipak reći da o fazama i načinu rekonstrukcije odlučuje konzilijum lekara zajedno sa specijalistom plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, a uz poštovanje svih onkoloških principai faza lečenja kako bi se postiglo potpuno izlečenje, ali i estetski izgled dojke.”

*Šta još može da se uradi u cilju zaštite zdravlja?

“Pacijentkinja posle zahvata kratko ostaje na odeljenju intenzivne nege (dva-tri sata), pa se premešta u bolničku sobu, gde bude dan-dva. Od vrste zahvata zavisi dužina boravka u samoj bolnici. Ako se stavljaju implantati, prosečan boravak je samo dan-dva. Neke procedure, kao što je “flap”, kada se koristi sopstveno tkivo pacijentkinje, traži nešto duži boravak, pet do šest dana.”

*Tekst preuzet iz časopisa Lena, nedeljni dodatak koji izlazi uz Kurir.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

MOĆNI ČUVAR JETRE, BUBREGA I CREVA: Salata, supa ili pesto sos od listova maslačka su superhrana!(RECEPT)

Read Next

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. APRIL: Ukazaće vam se mogućnost da napredujete!