DR PERIŠIĆ OTKRIVA: Evo šta se dešava sa vašim organizmom ukoliko pijete KAFU SA MLEKOM!

Preporučena količina kafe koju bi smeli tokom dana da popijete iznosi dve veće šolje ili 4 male. Od davnina je poznato da glavni sastojak kafe kofeinstvara zavisnost, pa zato kod ljudi koji prekinu da je piju dolazi do efekta “povlačenja”, a koji se manifestuje kroz glavobolju, umor, pa čak i neki vid depresije.

Međutim, kafa ima i vrlo pozitivna dejstva na organizam. Odličan je diuretik, pa je neophodno da obavezno uz nju pijete i vodu. Takođe, ima i sjajna antioksidativna svojsta.

Međutim, kravlje mleko uz belo brašno, beli šećer i so sve više dobija status ozloglašene namirnice, premda je bez njega teško zamisliti život. Ipak, različita istraživanja sve češće pokazuju da su upravo mlečni proizvodi sa laktozom “krivac” za stomačne tegobe.

Kafa

– Negde oko 15, do 17 odsto Srba ne podnosi laktozu, to je veliki postotak. Grci, recimo, ne podnose laktozu često, feta je kisela i veoma prevrela, da ne bi imala mnogo laktoze. Fetu mogu, a druge bele sireve ne mogu. Ako ne podnosimo laktozu, ako nam je nizak nivo enzima laktoze, između osmog i 12. sata javiće se bolovi, nadimanje, podrigivanje, proliv. Ako toga nema, mi smo tolerantni na laktozu – kaže dr Vojislav Perišić, gastroenterolog za TV Prva.

Postoji i teorija, da mleko, zapravo, uopšte nije potrebno odraslima.

– Ja sam pitao profesora iz Šefilda, da li nam mleko uopšte treba kada odrastemo? Znate šta mi je rekao? Ono je jeftino i svuda ga ima, jedite meso i masnoću i bićete zdravi. Mleko vam ne treba. Mleko je kapitalno do 12. meseca života, a nakon toga ne. Jeftino je i ima kalcijum. To je filozofija mleka – objasnio je dr Perišić.

Postoji uverenje u narodu da nije dobro mešati kafu sa mlekom, jer stvara tegobe za zleucem.

– Ne slažem se, podržavam mešanje, to je samo kondicioniranje ukusa kafe. Ja pijem instant kafu s mlekom, imam 75 godina, ne fali mi ništa. Dakle, kafa i mleko mogu zajedno – kaže dr Perišić i objašnava koje je mleko nabolje.

[embedded content]

– Jedino magareće, koje je i najskuplje, ne pravi probleme ali ono ima jak miris. Hristove su muke da se to popije čak i kada ste odrasli, zamislite da naterate dete da popije.

Nema dokaza da je ta kombinacija loša. Kafa kada joj se doda mleko gubi malo na antioksidativnim svojstvima, koji su jedna od velikih prednosti ovog crnog napitka.”

ZABLUDA: Tamnija kafa – više kofeina

Više pečena kafa ima više antioksidanasa. Prepoznaćete je po boji, ima tamniju boju. Zabluda je i da ova kafa ima više kofeina, to nije tačno, Samo ima jači ukus, gorča je i manje kisela.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Liverpul slavio u Sautemptonu, odluka o šampionu čeka poslednje kolo

Read Next

OVA MESTA U SRBIJI IMAJU MAGIJSKU MOĆ:Jedno od njih ima najpozitivnije zračenje na svetu, drugo leči, treće ČUVA LJUBAV!