DR JAGODA JORGA: Od ovih popularnih dijeta se gojite!

Mislite, dovoljno je da na Guglu odaberete neku hit proteinsku dijetu, nećete gladovati, a na leto ćete moći da se šepurite na plaži. Međutim, iza mnogih režima za ishranu kriju se priučeni kvazistručnjaci, koji mogu da naprave više štete nego koristi. Zato je dobro znati koje to dijete zapravo goje umesto da uz njih smršamo.

Prof. dr Jagoda Jorga, supspecijalista dijetoterapeut, izdvojila je za portal Novazamke popularnih brzinskih dijeta.

Posledice popularnih dijeta

„Za početak, ne primenjivati dijete koje izbacuju cele grupe namirnica ili nutrijenata, recimo, dijete bez mlečnih proizvoda, bez ugljenih hidrata, bez žitarica. Sve dijete koje su deficitarne u nečemu, a prekomerne u drugome prave dvostruku štetu i ne treba ih primenjivati duže od dve nedelje kako bi se šteta umanjila“, kaže prof. dr Jagoda Jorga.

Ilustracija

„Proteini daju osećaj sitosti, imaju veliki termički efekat, troše preko 25 odsto kalorija za sopstveni metabolizam, a to neki zovu negativne kalorije. Sit sam, a mršavim. Ljudi se osećaju super, iako im, recimo, fale vitamin C, kalcijum. Problem je što će posledice videti tek kasnije, na primer, za 20 godina kad se javi osteoporoza. Kakvu će štetu takva dijeta da proizvede zavisi od uzrasta, od rezervi onoga što organizam mora da troši troši jer ne unosimo hranom“, kaže doktorka Jorga.

Gojimo se od onog od čega nikad nismo

Ta vest je pokazala koliko je bitno da se i nutritivna terapija reguliše na pravi način da bi se sprečila potencijalna ozbiljna šteta po zdravlje, ali da treba jasno razdvojiti da li neka dijeta ima efekta ili ne, odnosno da nakon nje neće biti ništa od vitke linije.

„Iako je kod svih tih dijeta cilj smanjiti unos kalorija jer se jedino tako mršavi, sve hipokalorijske dijete, pa i najbolje, dovode do pada metabolizma. Posle njih počinjemo da se gojimo od onoga od čega nikad nismo. I tako brzinske dijete treniraju organizam za brže gojenje“, upozorava doktorka.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Delez Srbija: Netačne informacije o neispravnom mesu u “Maksiju”

Read Next

JOGA TRENING ZA MOZAK: Čuva psihu, sprečava propadanje moždanih ćelija i podstiče kreativnost! (VIDEO)