DR ČUBRILO OTKRIVA ŠTA ZAPRAVO URADITE TELU KADA POPIJETE VOĆNI SOK ZA DETOKSIKACIJU: Neće vam to više pasti na pamet

Detoksikacija organizma je pojam koji danas vrlo često čujemo, te na svakom koraku možete pronaći razne programe koji “garantuju” da ćete telo očistiti od svih toksina za svega nekoliko dana, a i to izgubiti i određeni broj kilograma. Međutim, ispostavilo se da većina ljudi ne zna kome je stvarno to potrebno i na koji način se sprovodi.

Baš na ovu temu osvrnuo se prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Ovaj stručnjak nam je otkrio da li smemo da se “detoksikujemo” voćnim sokovima na svoju ruku, kao i kada je pravo vreme za to.

– Detoks, odnosno čišćenje organizma mora biti sistematsko. Kada kažemo “intoksiciramo se” i kad znamo da smo se intoksircirali, znamo da smo poremetili dobru ravnotežu u crevima i to je ključ cele priče. Kako se ona remeti, to je jako bitna stvar – kada hrana nije provarena – objašnjava doktor važnu činjenicu.

Ceđeni Sokovi

Ističe da je neprovarena hrana predmet delovanja gljivica, bakterija ili parazita.

– Kada hranu ne varimo na pravi način, ta hrana koja se nije provarila je predmet delovanja bakterija, gljivica ili parazita, svih onih koji vole takvu sredinu. Mikrobi vole prljavu sredinu. Nije poenta da smišljamo lekove, nego da smislimo kako da sredinu napravimo takvom da njima ne prija – kaže dr Čubrilo.

Naglašava da je detoksikacija je obavezna kada neko ima povišen holesterol i masnu jetru.

– Ako imate masnu jetru, a imamo je proprilično svi, manje ili više, vi automatski imate povišen nivo insulina. To je hormon koji proizvodi pankreas da bi regulisao šećer i varenje. Ako se povećava u toku dana više ili manje, on će da pravi masti u jetri. To mu je posao. Holesterol ne dobijate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice, velike porcije, vi ćete napraviti poremećaj varenja i intoksikaciju od toga. Ali povišen nivo insulina će biti taj koji će u fabrici proizvodnje – jetri, gde se on pravi, da stimuliše proizvodnju holesterola – rekao je profesor fiziologije.

Ceđeni Sokovi

Dr Dejan Čubrilo je, takođe, otkrio da li se najbolje čišćenje organizma postiže sokovima od sveže ceđenog voća i povrća, bez unosa drugih namirnica.

– Vi kada uzmete te sokove i više puta dnevno ih pijete, a ti sokovi su uglavnom napravljeni od raznog voća i povrća u blenderu, a mi smo sve to lepo iščistili, pa je to presovano, a količina je vrlo galantna – oko 500 ml, vama će insulin skočiti kao da ste na testu opterećenja glukozom. To je takav skok insulina od tako zdravog soka, to će biti stimulus za blokadu topljenja potkožnih masnoća, stimulus za pravljenje više holesterola i stimulus da vam se jetra zamasti. Sok mora biti sa vlaknima, sa malo masnoće, sa semenkama, da se smiri taj odgovor pankreasa – naglašava.

Prema njegovim rečima, brojne enzime za varenje smo izgubli zbog velike količine stresa.

– Bolje je sve to voće pojesti, ali šta ćete ako nemate dobar želudac? Ako nemate enzime za varenje u želucu? A to je danas epidemija. Enzime za varenje smo izgubili zbog stresa. Usled hroničnog stresa ti enzimi nestaju, hrana ne može da se vari, truli, i eto intoksikacije – smatra doktor.

Ceđeni Sokovi

Podvlači da je mast prva stvar koja je zabranjena kod čišćenja organizma.

Prvo što je zabranjeno u procesu detoksikacije jeste mast.Nema ni maslinovog ulja. Ako imate organizam koji je intoksiciran, to znači da jetra više ne može da se bori, puna je toksina. Zašto toj jetri davati zadatak da ona obrađuje te masti? Pustite je da se oporavi, dajte joj minimalne količine. Jedite meso bez ulja, spremljeno u vodi, stavite puno povrća u taj lonac. Ručajte, a da se ne intoksicirate. Jaja izbacujemo, mleko takođe – objašnjava stručnjak.

Jedna od zabluda kaže da je čajeve protiv zatvora obavezno koristiti u procesu detoksikacije. Dr Čubrilo slikovito objašnjava šta misli o tome:

– To je zabranjeno! Ako magarca koji je iznemogao i star terate, vi ćete ga ubiti. To je isto sa crevima koja ne rade, koja su opstipaciji. Ona su zaključana. Zgrčena. Vi takvo crevo kad terate kao ono umorno magare, setite se ovih reči i nemojte uzmati čaj koji će da stimuliše creva, to je kao da ste pocepali ta creva, kao da ih stimulišete da se još više umaraju. Tada creva krvare, pa hemoroidi prorade jer ste ih vi poterali. Morate obnoviti creva, a kako? Tako što ćete povećati nivo energije u vašim ćelijama.

[embedded content]

Podvlači da imamo dva izvora energije, ali da je jedno veoma skupo po naše zdravlje.

– Imate dva goriva za energiju, jedno je šećer, drugo je mast (trigliceridi). Kad su trigliceridi niski, vi nemate energije. Oni ili se ne tope ili ne ulaze u sistem preko creva. Nemate glavno gorivo koje sagoreva mirno, polako i tiho i daje energiju. Ostaje vam jedino šećer, a to je jako skupo gorivo, jer pravi druge probleme.Njega morate unositi na svakih pola sata i stalno ste gladni – kaže profesor i dodaje:

Najbolji izvor masti je onaj koji se topi sa našeg masnog tkiva i pretvori se u energiju. Insulin sprečava to topljenje masti. Njegovom kontrolom dobićete puštanje topljenja masti.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Strani investitori nekad i sad – kompanije lakše posluju, radno pravo u fokusu

Read Next

4 ZNAKA KOJI ĆE IMATI NAJVIŠE SREĆE U DECEMBRU: Sve će im ići od ruke, a naročito na polju ljubavi i novca