DR BRANISLAV TIODOROVIĆ O IMUNITETU: Kako da osnaženi uživate u proleću!

Brojnim uzročnicima bolestinaš organizam je svakodnevno izložen od rođenja, a davno je utvrđeno da u ratu s nasrtljivim virusima, bakterijama i gljivicama pravilna ishranaima nesporno važnu ulogu. Sastojci namirnica koje se nađu u našem tanjiru treba da podržavaju rad imunosistema, koji je glavna zaštita od sezonskih infekcija;muke mogu da olakšaju i ako nas zakači korona.

NE PROPUSTITE

“Oblikovanje zdravih prehrambenih navikasiguran je put ka osiguranju jačeg imuniteta.Obavezno svakoga dana konzumirajte zdravu hranu,ne preskačite obroke, neka budu sveži, zdravi, pojačajte ishranu kako biste ojačali imunitet da bi se organizam izborio sa virusom.”

“Svakodnevno treba unositi voće i povrće, hranu bogatu vitaminima.Ne treba potcenjivati ni zimnicu, kiseo kupus i turšija obiluju vitaminom C,koji je u ovom trenutku jako važan; verujem da je mnogi još imaju u špajzu. Zalažem se za to da ga, kao i druge vitamine i minerale,treba unositi prirodnim putem, odnosno zdravom i biranom ishranom, a zaobilaziti brzu hranu.”

Za borbu protiv virusa važno je jesti i meso.

Sve više se govori o tome da treba konzumirati bujon od kostijubar dva puta nedeljno, jer je najbolji izvor kolagena,proteina koji je bitan za normalan rad gastrointestinalnog trakta. Naime, kada se kolagen razloži, formira se želatin,borac protiv alergija (takođe nas napadaju ovih dana) i osetljivosti crevnog trakta na alergene. Sadrži dodatne aminokiseline koje imaju antiejdžing efekte,deluju snažno na jačanje imunološkog sistema.

NE PROPUSTITE

U ribi, džigerici, jajima, pečurkama, žitarice, siru i ribljem ulju ima vitamina D. U ovom periodu još uvek je opravdan unos suplemenata vitamina D.

Šta još treba da poslušamo?

“Pored pravilne ishrane, svakako treba održavati higijenu, a ako neko ima simptome bolesti, mora da ostane kod kuće, miruje – zaštitiće i sebe i druge.”

NE PROPUSTITE

EVO KAKO MOŽETE DODATNO DA OJAČATE IMUNITET:Savetujemo da redovno konzumirate zeleni čajjer ima mnogo zdravstvenih prednosti. Stimuliše sagorevanje masti, deluje osvežavajuće na centralni nervni sistem i umanjuje teskobu, što nam je preko potrebno posle zaista napete zime, a ujedno pomaže jačanju imuniteta.Antioksidansi u zelenom čaju (polifenoli) efikasno se bore protiv infekcija, koje nikako da skinemo sa dnevnog reda, s koronom na čelu.Sprečavaju i razvoj drugih oboljenja, zahvaljujući njemu koža i kosa postaju mekše i sjajnije… Zato popijte svakog dana bar dve šolje, jer katehini koje sadrži su jači od vitamina C i E!Prednost je što, i kada odstoji, zadržava blagotvorne supstance. Možete da konzumirate i suplemente koji sadrže zeleni čaj:podstiču proizvodnju antibakterijskih proteina u krvi,aminokiseline povećavaju kapacitet gama i delta T-ćelija, koje se bore protiv štetnih mikroorganizama, eliminišu toksine…

Savet za roditelje:

Budite uzor: Jedite svu hranu koju želite da jedu i vaša deca.Ako dete ne voli neku hranu, pripremajte je i dalje i pokažite kako u njoj uživate. Doći će trenutak kada će je i ono zavoleti.

Uključite dete u pripremu hrane: Pokušajte zajedno da obroke učinite lepim za oko, pustite tokom jela muziku koju vaše dete voli, dobro rešenje je i da organizujete švedski sto s raznolikom, šarenom hranom,dete će hteti skoro sve da proba i uneće više hranljivih sastojaka.

NE PROPUSTITE

[embedded content]

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

POSTOJI ČAK 7 VRSTA GLAVOBOLJA: Naučite kako da ih raspoznate i kada je važno da se javite lekaru!

Read Next

RECEPT ZA OVAJ NAPITAK OBAVEZNO ZAPIŠITE: Jača imunitet, reguliše probavu, povoljno utiče na rad srca!