Don Kihot i potraga za bivšima na Haitiju – Viski, zvaničnik i opozicionar

Tačne okolnosti ubistva predsednika Haitija prošle nedelje ostaju zamagljene, prenosi Gardijan.

Najnoviji osumnjičeni nalaze se među petoricom begunaca za koje haićanska policija kaže da su naoružani i opasni.

Među onima za kojima se traga je i bivši senator Džon Džoel Džozef, poznati haićanski političar i protivnik stranke Tet Kale kojoj je Moize pripadao.

Gardijan navodi da he u video snimku objavljenom prošle godine na Jutjubu, Džozef je uporedio ubijenog predsednika sa koronavirusom.

Policija je identifikovala još jednog osumnjičenog kao Džozefa Felika Badioa koji je radio za Ministarstvo pravde Haitija i pridružio se vladinoj antikorupcijskoj jedinici u martu 2013. Agencija je izdala saopštenje u kojem se navodi da je Badio otpušten u maju nakon “ozbiljnih kršenja” neodređenih etičkih pravila, dodajući da je protiv njega podnela žalbu.

Treći osumnjičeni identifikovan je kao Rodolfe Žar koji koristi pseudonim “Viski” i 2013. je osuđen na skoro četiri godine zatvora. Na ročištu za izricanje presude 2015. godine, njegov advokat rekao je da je Žar bio poverljivi izvor američke vlade nekoliko godina pre podizanja optužnice.

Novi detalji istrage osumnjičenih pojavili su se kada su rođaci kolumbijskih plaćenika ubijenih i uhapšenih na Haitiju zbog njihovog navodnog učešća u atentatu rekli da su regrutovani SMS porukom u kojoj je stajalo da su “američkoj kompaniji potrebne specijalne snage, komandosi sa iskustvom, za posao u Centralnoj Americi “.

Prema pisanju Njujork tajmsa u poruci je stajalo i da će “pomoći u obnovi zemlje, u smislu obnove i demokratije, i da će biti pioniri”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Ruski lovac ponovo presreo američki izviđački avion iznad Crnog mora

Read Next

Rašford ide na operaciju ramena, na teren se vraća u oktobru