DOKTORKA TANJA JOVANOVIĆ: Zalažem se za obaveznu vakcinaciju u određenim grupama stanovništva!

Profesorka Medicinskog fakulteta dr Tanja Jovanović je rekla da što se virus duže nalazi u cirkulaciji ima više prilike da se menja i da je sa svakim novim sojem potrebno podići nivo kolektivnog imuniteta i da je trenutno za zaštitu potrebno da se vakciniše 80 odsto populacije.

“Samo na taj način sprečićemo dalje širenje virusa i onemogućiti da virus nađe onoga koji nije zaštićen. Prema tome, mi imamo dva puta pred sobom. Jedan put je da poštujemo epidemiološke mere, drugi jeste vakcinacija. Jedino tako možemo da stanemo na put kovidu 19, odnosno da uspostavimo kontrolu nad epidemijom i da naredni slučajevi budu sporadični, a ne u formi epidemije”, istakla je Tanja Jovanović.

“Potrebno je vreme da delta soj postane dominantan”

Govoreći o delta soju, profesorka Jovanović, koja je virusolog, navela je da se taj soj nalazi u cirkulaciji i da je potrebno vreme da postane dominantan. Dodala je da očekuje da delta soj postane dominantan početkom septembra.

“Masovna vakcinacija je prioritet, ali pored masovne vakcinacije je potrebno razmišljati i o dužini trajanja imuniteta koji se postiže vakcinacijom, kao i o određenoj grupi osoba koje iz raznoraznih razloga, pre svega zdravstvenih, nisu razvili vakcinalni imunitet”, kazala je profesorka.

[embedded content]

Dodala je da starije osobe koje imaju slabiji imunski odgovor, osobe sa hroničnim i autoimunskim bolestima, mogu da budu u riziku, pošto nisu razvili odgovor na vakcinu i da, pre svega, za njih treba razmatrati treću dozu vakcine.

Govoreći o uvođenju obavezne vakcinacije, Tanja Jovanović je rekla da svako ima pravo da bira između zdravlja i bolesti, ali da nema pravo da ugrožava život i zdravlje drugih.

“Ja se zalažem za neki vid obavezne vakcinacije u određenim grupama stanovništva“, kazala je profesorka Jovanović.

Vakcinu primilo 75 odsto studenata četvrte i pete godine medicine

Predsednik Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta Aleksandar Đurić rekao je da je vakcinisano 75 odsto studenata četvrte i pete godine studija, ali i da je vakcinu primio i veliki broj studenata šeste godine.

U narednom periodu planiramo da za prve tri godine sprovedemo anketu koja će nam pokazati koliko je tačno studenata vakcinisano i koji su to razlozi zbog kojih oni nisu još vakcinisani. Studenti najčešće navode da se plaše da je vakcina previše brzo napravljena i vode se time da su mladi i da njih korona neće previše pogoditi, da će oni to preležati na nogama, što, naravno, nije tačno, jer imamo primere da ima i težih slučajeva kod mladih”, kazao je Đurić.

Dodao je da iskustvo boravka studenata medicine u kovid bolnicama, gde mogu da se uvere ko sve može da oboli od korone, može da bude velika motivacija za mlade da se vakcinišu.

“U tom trenutku najbolje vidimo kakva je situacija i to nas pokrene da se ne dvoumimo previše”, istakao je Aleksandar Đurić i dodao da se on vakcinisao u februaru i da su putem predavanja pokušali da motivišu mlade da se vakcinišu.

“Studenti pokazali i društvenu i individualnu odgovornost”

Virusolog prof. Tanja Jovanović je pohvalila studente medicine pošto su pokazali i društvenu i individualnu odgovornost.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA NEDE UKRADEN IZ MLADOSTI: Evo kako je izgledala osamdesetih! (FOTO)

Read Next

DA LI VOĆE I POVRĆE POMAŽE KOD MRŠAVLJENJA: Više nema dileme, sada je naučno potvrđeno!