DOKTORKA OTKRIVA 6 STVARI KOJE UVEK POMAŽU KOD ZATVORA: Uz njih zaboravite na “probleme u WC-u”, a imate ih već kod kuće

Zatvor dovodi do neprijatnih osećaja u stomaku koji vas mogu sprečavati da obavljate svakodnevne aktivnosti. Bol, nadutost i mučnina su glavne posledice neredovnog pražnjena creva. Nutricionistkinja Hana Ričards otkrila je 6 stvari koje vam umnogome mogu pomoći kada su u pitanju “problemi u toaletu”.

Najpre bih preporučila da se ograniči unos kafe i alkohola, koji mogu izazvati ovo neprijatno stanje. Pušenje je takođe faktor rizika – rekla je.

Prema njenim rečima, ukoluko se suočavate sa ova 3 simptoma, znači da imate problema za zatvorom, odnosno neredovnom stolicom:

  • Stolica vam je krupna, suva, tvrda ili grudvasta
  • Napinjete se ili osećate bol dok ste u toaletu
  • Niste ispraznili creva najmanje tri puta u toku proteklih sedam dana

Ističe da ukoliko unosite u dovoljnoj količini sledeće namirnice više se nećete mučiti sa redovnim pražnjenjem creva.

1. Jabuke

Jedna jabuka dnevno značajno će smanjiti rizik od zatvora, jer imaju laksativno dejstvo, a pektin u njima pomaže varenje u tankom crevu.

Jabuka, Kora od jabuke
foto: Shutterstock

2. Šargarepa

Puna je vlakana, vode i vitamina A, a sve su to važni nutrijenti za sistem za varenje.

3. Kefir

Jedan od najzdravijih napitaka na svetu, kefir je važan za dobro varenje i probiotici u njemu su pravo čudo za ceo naš digestivni trakt.

4. Magnezijum

Jedite namirnice bogate magnezijumom, ali pazite ako unosite suplemente – previše magnezijuma u ovom obliku imaće kontraefekat.

Suve šljive
foto: Shutterstock

5. Suve šljive

Znate li zašto one pomažu? Sadrže sorbitol, šećerni alkohol koji se teško vari, zbog čega “privlači” vodu u creva i time pokreće njihovo pražnjenje.

6. Voda

Mnogo ljudi zapravo ne unosi dovoljno vode, a ona je ključna da bi se hrana koju smo uneli lakše pronosila kroz naš sistem.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Кецмановић после велике борбе савладао Амбера и заказао дуел са Рубљовом

Read Next

Šta je najvažnije za sreću? Pridržavajte se ovog pravila svaki dan i život će vam biti daleko lepši