DOKTOR PERIŠIĆ: Ako hoćete da smršate, OVO nikako ne smete da radite!

Gostujuću u Jutarnjem programu Prve televizije, gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišićotkrio je da naše srce, mozak i creva rade “u leru”kada odlučimo da kilograme skidamo izgladnjivanjem. Iako mnogi smatraju da će na taj način najbrže istopiti neželjenje masne naslage,profesor uverava da time postžu samo kontraefekat i svom orgaizmu čine medveđu uslugu. Otkrio je razloge i zašto gladovanje nikako ne treba primenjivati tokom dijeta.

“To nikako ne sme i najčešća je greška, nikako izgladnjivanje!Naš mozak, naša creva i srce, oni vole stalno da “rade”. Isto tako i ceo naš sistem za varenje– on radi i tokom čitave noći. I za to je potrebna ogromna kalorijska ekspanditura, odnosno energija. Ako toga nema jer smo gladovali, organizam će raditi, kako kažu automehaničari, “u leru”. I to nikako nije dobro”,rekao je gastroenterolog.

Prof. dr Vojislav Perišić je u daljem izlaganju naveo koje su najzdravije metode u skidanju kilograma i podvukao da određeni broj obroka i užina između njih mora da postoji u svakodnevnoj ishrani.

“Ne menjajte ništa, samo hodajte više i nikako nemojte da gladujete. Apsolutno morate da imate tri obroka i dve užine. Doručak je jak, ručak neka bude sa puno povrća i dve užine koje mogu da budu i hleb sa džemom, jabuka ili pomorandža”, istakao je.

Šetnja četiri kilometara dnevno

Na kraju doktor je posavetovao ljudima da pre započinjanja dijete provere krvni pritisak, lipide, njihove frakcije i šećer u krvi.

“To je osnov svega. Ako je to u redu, krećite se četiri kilometara dnevno i videćete rezultate.Najbolje je, kako ja zovem, kombinovana dijeta.Vi morate da razmišljate šta ćete jesti, i kako će to vašem organizmu prijati. Možete leti da jedete malo više kao Grci nego kao nordijski narodi,da birate nemasnu ribu i maslinovo ulje.I uvek jedite do prvog osećaja sitosti, e tada zastanite i napravite pauzu da se ne biste prejeli. Pa kada opet ogladnite, malo zavarajte glad nekom lakom užinom”, posavetovao je gastroenterolog Perišić na kraju.

[embedded content]

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Potpisan ugovor o gradnji mosta i obilaznice oko Novog Sada

Read Next

“ZVEZDA DANICA” ILI ČIST TEROR: Jedan brat misteriozno nestao, drugi brutalno ubijen iglama natopljenim otrovom!(FOTO)