Dodeljene Pulicerove nagrade, među dobitnicima Njujork tajms i Rojters

Nekoliko ovogodišnjih laureata dobilo je priznanje za praćenje pandemije koronavirusa i izveštavanje o protestima nakon Flojdove smrti koji su prerasli u pokret “Životi crnaca su važni”, prenosi Rojters.

Odbor za dodelu Pulicerove nagrade saopštio je na ceremoniji koja je prenošena onlajn da je dodelio i nagradu za “posebno dostignuće” Darneli Frejzer, tinejdžerki koja se zatekla na mestu ubistva Flojda i snimila ga.

Među dobitnicima je i Njujork tajms, koji je dobio nagradu za izveštavanje u javnom interesu zbog vesti o pandemiji koronavirusa.

Dodeljene nagrade za književnost i muziku 

Američka književnica Luiza Erdrih dobitnica je Pulicerove nagrade za književnost u kategoriji fikcija, za roman Noćni čuvar.

Među dobitnicima Pulicerove nagrade za književnost u kategoriji biografije su Les i Tamara Pejn za delo Malkolm Iks, prenosi AP.

Nagrade su objavljene danas na ceremoniji na kojoj se odaje priznanje najboljim autorima iz sveta novinarstva i umetnosti za 2020. godinu.

Pulicerovu nagradu za muziku dobila je kompozicija Strajd Tanje Leon zbog, kako je žiri saopštio, “muzičkog putovanja punog iznenađenja sa moćnim basom i ritmičkim motivima”.

Nagradu za dramu osvojila je predstava Hot ving king Ketori Hol.

Pulicerova nagrada se dodeljuje u 22 kategorije – petnaest iz oblasti novinarstva i sedam književnih i muzičkih nagrada.

Objavljivanje dobitnika trebalo je da bude održano u aprilu, ali je odloženo zbog pandemije.

Dodela nagrada, koja se obično održava ubrzo nakon objavljivanja, odložena je za jesen.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Albanija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Read Next

Poraz “orlova” od Japana, kraj turneje kombinovanog tima Srbije