Dodajte jednu kašičicu ovog začina u svako jelo – IMUNITET će vam biti zahvalan

Ovaj začin je baš zdrav!

Do sada ste sigurno bezbroj puta jeli ljute papričice. Ovo je tako reći nezaobilazan začin u našoj tradicionalnoj kuhinji. Ipak, možda niste znali da i koliko pozitivno utiče na zdravlje organizma kada je jedete presnu, ali i kao začin.

Uticaj na crevnu mikrofloru

Ljuta paprika obnavlja sluznicu i mikrofloru digestivnog trakta tako što povećava broj dobrih bakterija koje imaju zaštitna svojstva, smanjuje upalne procese i poboljšava metabolizam.

Prevencija dijabetesa

Slični tekstovi

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovan unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem insulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka.

Odlične za imunitet

Jarkocrvena boja čili papričica svedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje telu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

Stimuliše proizvodnju mišićnih proteina

Kapsaicin izaziva pojačano lučenje hormona adrenalina. Kod zdrave osobe, kada se uzima 150 mg kapsaicina sat vremena pre bavljenja sportom, stopa sagorevanja masti tokom programa treninga značajno se povećva. Pošto je ova supstanca u stanju da stimuliše proizvodnju mišićnih proteina, ona aktivira rast mišićne mase.

Stimuliše jetru

Aktivna supstanca ljute paprike ima pozitivan uticaj na rad ćelija jetre tako što obnavljaju njihovu strukturu, ali i podstiče izbacivanje nakupljenih toksina.

Eliminiše masti i reguliše pritisak

Konzumiranje začinjene i ljute hrane smanjuje želju za slanom hranom, pa se tako javlja pojačano izlučivanje tečnosti iz tela, a na taj način se snižava i krvni pritisak. Redovnom upotrebom moguće je smanjiti i povišen

Pozitivan uticaj na nervni sistem

Kapsaicin u organizmu deluje kao antioksidans, a on pomaže u sprečavanju oštećenja moždanih neurona.

Daje energiju

Dugotrajna upotreba kapsaicina može značajno da poveća ukupnu izdržljivost organizma Eksperiment je pokazao da konzumiranje ove paprike sagoreva veliku količinu masnih nsalaga i u brzava metabolizam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Renovirali kuću pa ispod tepiha otkrili nešto neverovatno (foto)

Read Next

Ako niste znali SEKS je najbolji u ovim godinama!