Direktor SZO: Evo šta treba da se dogodi da pandemija prestane

Pandemija kovida-19 će prestati tek kada se barem 70 posto svetskog stanovništva bude vakcinisalo, upozorio je u petak direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, pozivajući da se vakcinisanje ubrza i da budemo oprezni dok se ublažavaju restrikcije.

“Nemojte misliti da je pandemija gotova. Pandemija će se zaustaviti tek kada bude vakcinisano barem 70 posto stanovništva“, istakao je Hans Kluge u razgovoru za AFP u Kopenhagenu, izrazivši žaljenje zbog “još uvek presporog cepljenja u celom svetu, pa tako i u Evropi“.

Na 53 teritorije, koliko ih evropski region ima po merilima SZO-a, tek 26 posto stanovništva primilo je prvu dozu vakcine.

U Evropskoj uniji 36,6 posto stanovnika je primilo barem jednu dozu, pokazuju podaci AFP-a, a 16,9 posto je potpuno vakcinisano.

Razlog zabrinutosti na tom kontinentu je sve veća zaraznost novih sojeva.

Slični tekstovi

Takozvana indijski soj prisutan je u 27 od 53 zemlje na tom području, gde broj novozaraženih i umrlih pada petu nedelju zaredom, i dostigao je najniži nivo od sredine oktobra.

Premda vakcine trenutno deluju na mutacije koronavirusa, oprez nije naodmet.

Kluge je izrazio zabrinutost zbog toga što “ljudi slabije paze i postaju nerazumni i misle da je pandemija zaustavljena jer su primili prvu, pa i drugu dozu vakcine”.

Pandemija se sporije širi u svetu četvrtu nedelju zaredom, posebno u Evropi gde se povlači od sredine aprila, pokazuju službeni podaci koje je prikupio AFP.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

ČUVENI PSIHOLOG MIHAIL LABKOVSKI TVRDI: Svaka ostvarena žena ima ovih 10 osobina!

Read Next

Jezivo otkriće: Ispod škole pronađeni ostaci 215 dece (foto)