DIJETA ZA MASNU JETRU: Pažljivo pogledajte koje namirnice su dovoljene, a koje NIKAKO NE SMEJU DA BUDU U VAŠEM JELOVNIKU

Odsustvo brige o zdravlju jetre često dovodi do različitih obolenja ovog vitalnog organa. Degradacija obično počinje dijagnostikovanjem masne jetre, a progresivno se nastavlja do najtežeg oblika – ciroze. Zato, dijeta za ima značajnu ulogu kako u očuvanju ovog dela organiza, tako i u njenom oporavku i sprečavanju težih oboljenja.

jetra

Ukoliko je utvrđeno da imate masnu jetru, uz terapiju koju je propisao lekar moraćete da promenite i navike u ishrani. Jedan od uzroka masne jetre je i gojaznost, tako da pravilan izbor namirnica ima veoma važnu ulogu.

Kada je o žitaricama reč, režim ishrane za masnu jetru podrazumeva da bi trebalo da se da prednost svim proizvodima od integralnog brašna i celog zrna, a da se sasvim izbace pite, bureci i druga masna peciva.

Devojka, Kuhinja, Doručak, Sok, Žitarice

Preporučuje se konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda sa smanjenim procentom masti, a od mesa bi trebalo birati pileće i ćureće, kao i ribu. Belance jajeta može da se jede svakodnevno, dok se žumance ne preporučuje.

Kada je reč o povrću, savetuje se ograničen unos krompira i drugog skrobnog povrćana jednom nedeljno, dok sve ostalo može da se jede po želji. Na meniju mogu da se nađu sveže voće ili ceđeni sokovi od njega, kompoti, a samo jednom u toku nedelje i šaka jezgrastog voća.

Slatkiše bi trebalo u potpunosti eliminisati. Od napitaka se preporučuju blagi biljni čajevi i voda. Alkohol je izričito zabranjen.

Ideja za jelovnik

Doručak:ovsena kaša sa voćem i jogurtom sa minimalnom količinom mlečnih masnoća, smuti sa voćem, povrćem i lanenim semenkama, voćna salata, tost od integralnog hleba, magini sa integralnim brašnom i semenkama.

Užina: biskviti od integralnog brašna, šaka koštunjavog voća, kokice.

Ručak: pileće grudi sa biljnim začinima pečene bez masnoće i soli, grilovani losos sa povrćem.

Užina: šolja bezkofeinskog čaja, šolja mleka sa minimalnom količinom mlečne masti, sveže voće ili povrće.

Večera: smeđi pirinač sa barenim povrćem, sveža salata od povrća, integralna testenina.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Porodice sve teže do stana i za 100.000 evra, ali potražnja ne opada – ko su kupci

Read Next

3 NAJSREĆNIJA HOROSKOPSKA ZNAKA U OKTOBRU 2022: Njih zvezde baš vole, velike napretke na više polja će doživeti