Devizne rezerve NBS od februara do marta porasle za 852 miliona evra

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 141 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) povećane su u martu za 879,2 miliuona evra na 11,87 milijardi, u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi, rezultat je prvenstveno priliva po osnovu emitovanja dvanaestogodišnje evroobveznice Republike Srbije u evrima (970,9 miliona evra) na međunarodnom finansijskom tržištu krajem februara, u nominalnom iznosu od milijarde evra po kuponskoj stopi od 1,65 odsto i stopi prinosa 1,92 procenta.

Pored toga, neto prilivi u devizne rezerve su tokom marta ostvareni i po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 88,1 miliona evra).

Vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti (162,6 miliona evra), aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto efekat po osnovu svop transakcija 113 miliona evra) i odlive po drugim osnovima (ukupno neto 88,0 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u martu dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 157,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 468 miliona evra i bio je za 13 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.525,8 miliona evra.

U martu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u martu kupila i prodala isti iznos deviza (po 45,0 miliona evra).

Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 miliona evra, navedeno je u saopštenju NBS.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Najavljena nova linija subvencija za poljoprivrednike, uskoro javni poziv

Read Next

Da li je u Srbiji zaštićena konkurencija – kako karteli na aukcijama oštećuju državni budžet