Devet od 10 nemačkih kompanija ponovo bi investiralo u Srbiji, šta vide kao najveće rizike

U poslednje dve godine privredna situacija je na zadovoljavajućem nivou, pa samo manje od 10 odsto anketiranih strahuje od pogoršanja poslovne situacije.

Nedostatak stručnih radnika jedan je od novih izazova. Otuda Ministarstvo privrede najavljuje novi zakon o privrednim društvima.

“Već 6.900 srednjoškolaca pohađa dualno obrazovanje u srednjim stručnim školama i to ima 47 obrazovnih profila. Za sledeću godinu se predviđa 52 obrazovna profila”, kaže Mihajlo Vesović iz PKS.

“Ulazi se u razgovor sa univerzitetom da se i na univerzitetu formiraju po istom principu kao i u srednjim školama”, kaže Milan Ljušić, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Nemačke investitore interesuju i kvalitetni dobavljači, pa su ponudili poslove za 128 preduzeća iz prerađivačke industrije i trgovine. Ipak, sve interesuje politička stabilnost regiona.

“Ako pitate o političkoj situaciji u regionu, nemam utisak da to trenutno utiče na investitore, jer kada sam došao u Srbiju pre dve i po godine, ovde je bilo zaposleno 48.000 radnika u nemačkim firmama, a sada ih je 70.000. Ono što više zanima privrednike, a to je i u ključnim pregovaračkim pozicijama 23 i 24 sa EU, jeste vladavina prava, borba protiv korupcije, transparentne javne nabavke, o čemu vlada pregovara u Briselu”, kaže Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji.

Nemačka komora uključena je i u agendu za samit o Zapadnom Balkanu u julu koji priprema kancelarka Angela Merkel.

Ono što zanima sve privrednike, a ne samo nemačke, jeste kako ubrzati i ujednačiti carinske procedure u zemljama Zapadnog Balkana. Jer naši kamioni u regionu ne čekaju duže na granici od dva sata, dok na prolazu ka Evropskoj uniji preko Mađarske i Hrvatske to može da se oduži i do dva dana.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Završen jedan od ključnih delova auto-puta Preljina–Požega

Read Next

OVE NAMIRNICE MOGU DA POVEĆAJU RIZIK OD KARDIOVASKUALRNIH BOLESTI:Ako želite zdravo srce, odmah ih izbacite iz ishrane!