Destinacije – Zašto se Šamoni smatra jednim od najlepših planinskih mesta na svetu? – Travel Magazine

U Evropi se nalaze brojna planinska mesta koji oduzimaju dah, svako sa svojim jedinstvenim šarmom i lepotom. Međutim, ako postoji jedno planinsko mesto koje se izdvaja od ostalih, to je svakako Šamoni (Chamonix – Mont Blanc) u Francuskoj. Smešten u srcu francuskih Alpa, predstavlja raj za ljubitelje prirode i entuzijasta na otvorenom i sa pravom je stekao reputaciju jednog od najlepših i najomiljenijih planinskih destinacija u celoj Evropi.

Savrsena skijalista

PROČITAJTE I…

Šamoni – atrakcija više od dva veka

Smešten u podnožju Mon Blana, najvišeg planinskog vrha u Alpima, Šamoni fascinira pogledom na visoke vrhove i veličanstvene glečere u njegovom zaleđu. Ovo živopisno mesto već više od dva veka predstavlja atrakciju za posetioce, privučene zadivljujućom prirodnom lepotom i skijaškim stazama svetske klase. Šamoni nije samo zimska destinacija, već je popularno odredište i tokom leta, sa beskrajnim mogućnostima za pešačenje, planinarenje, penjanje i druge aktivnosti na otvorenom.

Samoni

Foto: 12019 from Pixabay

Samoni vrhovi

Foto: Catherine Verrecchia from Unsplash

Samo mesto je šarmantno i neobično, sa uskim ulicama i tradicionalnim drvenim planinskim kućama. Glavna pešačka ulica, Ru du doktor Pakard (Rue du Docteur Paccard), okružena je kafićima, restoranima i prodavnicama u kojima se prodaje sve, od sportske opreme za boravak u prirodi do luksuzne mode. Atmosfera je živa i kosmopolitska, sa posetiocima iz celog sveta koji se mešaju sa lokalnim stanovništvom.

Grad

Foto: Jonathan Fors from Unsplash

Najzanimljivije atrakcije i aktivnosti

Jedna od glavnih atrakcija Šamonija je žičara Eguil di Midi (Aiguille du Midi), koja vodi posetioce na nadmorsku visinu od 3.842 metra, pružajući panoramski pogled na okolne planine i doline. Odavde posetioci mogu da krenu u obilazak ledenih pećina sa vodičem, da pešače duž oštrog grebena do vidikovca Ponte Broner (Pointe Helbroner) ili čak da se oprobaju u tandemskom letenju paraglajderom.

Dolina

Foto: Sierra Gryson from Unsplash

Još jedna popularna, ako ne i najpopularnija, aktivnost u Šamoniju je svakako skijanje, na nekim od najizazovnijih i najraznovrsnijih staza u Evropi. Šamoni ima pet glavnih skijaških oblasti koje nude sve, od staza za početnike do skijanja van zvaničnih staza, kao i za ljubitelje hodanja na skijama. Vrhunac je, naravno, čuvena „off-piste“ staza Val Blanš (Vallee Blanche), koja nudi 20 kilometara skijanja van zvaničnih staza i koja skijaše vodi kroz neke od najspektakularnijih pejzaža u Alpima.

Pored skijanja i drugih aktivnosti na otvorenom, Šamoni takođe nudi obilje kulturnih i istorijskih atrakcija. Grad ima bogato planinarsko nasleđe, a Muzej Alpin (Musee Alpin) prikazuje istoriju istraživanja Alpa, kao i razvoj planinarske opreme. Iglis Sen Mišel (Eglise Saint-Michel), prelepa barokna crkva, koja datira iz 17. veka, predstavlja još jedna od neizostavnih atrakcija koju morate posetiti.

Svakako, Šamoni krije obilje drugih užitaka, od gastronomskih, do relaksacije i zabave, brojne prirodne lepote, a što će biti vaš zadatak ukoliko budete posetili ovo čarobno mesto.

Najlepsa sela Francuske

PROČITAJTE I…

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Предраг Терзић градоначелник Краљева по трећи пут

Read Next

Митровић стрелац у победи Ал Хилала над Интером из Мајамија