Destinacije – Zanimljiva turska mesta koja vredi posetiti pored Istanbula i Kapadokije – Travel Magazine

Turska je jedna od najraznovrsnijih zemalja na planeti. Međutim, većina putnika kada planira putem Turske drži se mahom popularnih staza i mesta poput turske obale, čarobne Kapadokije i Istanbula. Nažalost, većina njih nije svesna fantastičnih predela koja ih čekaju ako zađu u unutrašnjost Turske i na kraju kroz istočni region zemlje sa pretežno kurdskim jezikom.

Da budemo jasni, ne odbacujemo Istanbul i Kapadokiju niti tvrdimo da bi trebalo da budu zaustavljeni tokom vašeg otkrivanja Turske. Istanbul je veličanstveni grad koji će vas očarati istorijom, jakim kontrastima, prelepim džamijama i kulturom derviša, ali Turska ima toliko više da vam ponudi od njega i popularne Kapadokije i ovaj naš članak ima za cilj da se fokusira na neka druga divna mesta za posetu u Turskoj.

Gde da jedete u Istanbulu

PROČITAJTE I…

Grad i jezero Van

Krećemo od istočnih krajeva Turske. Smešten na istočnoj obali jezera Van, grad Van je naselje pristojne veličine, nekadašnji glavni grad Urartu (Kraljevina Van) od njegovog uspona sredinom 9. veka pre nove ere. Većinu stanovništva od preko 300.000 čine Kurdi. Sam grad je pomalo oronuo i neupadljiv, ali blizina nekih veličanstvenih znamenitosti čini ga tako zanimljivim mestom za posetu.

Oko 1.600 km istočno od Istanbula, jezero Van je jedan od glavnih razloga za dolazak u ovaj region Turske. Okruženo zasneženim vrhovima, ovo kopno je najveće vodno telo Turske, a takođe je i jedno od najvećih endorskih (bez prirodnog odliva) jezera na planeti. Nekada jedno od tri velika jezera Jermenskog kraljevstva, oduvek je bilo poznati po svojoj lepoti. Oni koji su nekada živeli oko jezera Van umeli su da kažu „Van u ovom životu, raj u sledećem“ aludirajući na veličanstvenost regiona i plodne zemlje koje ga okružuju.

Dragulj jezera je ostrvo Akdamar, jedno od četiri ostrva unutar jezera, na čijem je vrhu fotogenična jermenska crkva Svetog krsta iz 10. veka. S pogledom na crkvu sa jezerom u pozadini pruža se klasičan pogled na jezero Van. Ostrvo Akdamar lako može posetiti dolmusom (minivan sa fiksnom rutom) bilo iz Van-a ili iz Tatvana, koji je drugi glavni grad smešten na jezeru. Čamci do ostrva kreću puni (približno 15 ljudi), što je često leti, ali ređe ili samo unajmljenim tokom ovog perioda.

Vanova prostrana citadela datira iz Kraljevine Urartu. Mesto je ogromno i treba vam par sati da istražite njegove bedeme. Ruševine koje se mogu videti sa severnih zidova zamka su od Tušpe, prvobitne prestonice Urartua koja je kasnije postala poznata kao Van.

Cavustupe i dvorac Hosap

Pored jezera i citadele, svratite u Cavustupe koji je udaljen 25 kilometara jugoistično od Vana. Ovo drevno nalazište je nekada bilo tvrđava-palata Sardurihinilli, koju su urartski kraljevi koristili tokom 8. veka pre nove ere. Ako vas ono što je ostalo od palate ne inspiriše, fantastični pogledi na ravnice Istočne Anadolije trebalo bi da urade posao.

Još 25 kilometara odavde možete videti dvorac Hosap, „zver“ od tvrđave koja u potpunosti zasenjuje sitno selo Guzelsu (ranije Hosap) nad kojim se nadvija. Većina onoga što se danas može videti izgrađena je po nalogu lokalnog vladara Mahmudija (osmansko-kurdsko pleme) po imenu Sulejman beg sredinom 17. veka.

Istanbul i Kapadokija

PROČITAJTE I…

Safranbolu

Stari grad Safranbolu, možda je ponegde malo turistički, ali ne dozvolite da vas to spreči da posetite. Ovaj grad sa liste UNESCO-ve svetske baštine ima jednu od najbolje očuvanih osmanskih četvrti u celoj Turskoj i odlično je mesto za vikend prenoćište.

Smešten u crnomorskom regionu zemlje, ali ne i na obali, Safranbolu je odličan za šetnju kaldrmisanih ulica, čajanke koje možete provesti u bivšem karavan-saraju i noćenje u jednoj od mnogih vila iz otomanskog perioda koje su danas sa ukusom pretvorene u butik hotel.

Bergama / Pergamon

Ovaj mali grad u provinciji Izmir na zapadu Turske lepo je mesto za nekoliko dana, ali pravi razlog zbog kojeg bi trebalo da stoji na radaru bilo kog posetioca je taj što je dom drevnim ruševinama Pergama. Ovde možete da vidite više od desetak klasičnih lokaliteta u ovom zapadnom / egejskom delu zemlje, a Pergamon je ostao jedan od najimpresivnijih.

Nekada bogat i moćan grčki grad, Pergamon je još jedno od osamnaest turskih mesta pod zaštitom UNESCO-a. Iako ćete ionako verovatno videti sva ova mesta tokom istraživanja, najzanimljiviji delovi u Pergamonu uključuju 335 metara visoku planinu Akropolj, Trajanov hram i Gornju gimnaziju. Ako započnete sa vrha, možete se spustiti do gimnazije i donje Agore i od ove tačke vratiti se do centra Bergama.

Podelite ovaj članak…

57Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Posle smrti Kelnera, na čelu “PPF Grupe” Bartoniček

Read Next

Vesti – Qantas – vakcina uslov za let avionom? – Travel Magazine