Destinacije – Šta treba znati pre putovanja u Berlin? – Travel Magazine

Berlin, glavni grad Nemačke, neobična je mešavina istorije i kosmopolitskog modernog života. Ako ste u potrazi za elegantnim restoranima, odličnim šopingom i živopisnim barovima, Berlin nudi obilje toga. Međutim, svuda u Berlinu su i snažni podsetnici na nasilje tokom Drugog svetskog rata. Podsetnici na potresnu realnost holokausta i ugnjetavanja režima koji je izgradio zid kako bi podelio grad, okrutno odvajajući porodice i prijatelje.

Za razliku od nekih drugih evropskih prestonica (posebno skandinavskih) gde je smeštaj čak i u hostelima izuzetno skup, u Berlinu možete naći veliki izbor jeftinog smeštaja

PROČITAJTE I…

Uprkos mračnoj istoriji, Berlin je prelepo mesto. Tu je mnoštvo zelenih površina i preko 160 km vodenih puteva koji prekrivaju grad. Vozite se čamcem na reci Špreji. Smestite se na klupi u parku pod krošnjama drveća. Uživajte u miru, ali, pre ili kasnije, sigurno će vas odvući ulice gde se stvarala istorija.

Poželjno je da unapred znate šta ćete videti i gde želite da idete, posebno ako imate malo vremena za istraživanje grada. Srećom, Berlin se može pohvaliti efikasnim transportnim sistemom, tako da ćete i tokom kratke posete moći da uklopite mnoštvo razgledanja. Šta je to što bi trebalo znati pre putovanja u užurbani Berlin?

Na vrhu liste treba da se nađe – Rajhstag

Iako ste samo kratko u Berlinu, stavite Rajhstag na vrh itinerera. Veliki deo istorije grada predstavljen je u ovoj veličanstvenoj zgradi, sa slojevima starog i blještavo novog. Izgrađen 1894. godine, u Rajhstagu je bila smeštena vlada sve dok požar 1933. godine nije uništio deo građevine. Tokom Drugog svetskog rata, ovde je bilo poprište žestokih borbi kako su se ruske trupe kretale u nameri da osvoje grad.

Oštećena građevina je čamila tokom sovjetske vladavine. Nakon pada Berlinskog zida, jedinstvena nemačka vlada uselila se u Rajhstag, a unutrašnjost je modernizovana. Tokom obilaska mogu se videti originalni delovi zgrade, uključujući i zid sa rupama od ruskih metaka ali i moderni, obnovljeni delovi. Velika staklena kupola dodata 1995. godine, simbol transparentnosti i lepote, dominira panoramom Berlina.

Berlin parlament

Foto: ceparedonda from Pixabay

Savet: Rezervišite ulaznice pre nego krenete na put. Posetite zvaničnu stranicu i podnesite zahtev za tekući ili naredni mesec. Ako sačekate da stignete u Berlin, verovatno ćete biti razočarani. Nakon 90-minutnog obilaska unutrašnjosti, moći ćete slobodno da se popnete do kupole i uživate u pogledu na grad.

Brandenburška kapija simbolizuje Berlin

Brandenburška kapija simbolizuje Berlin. Izdiže se iznad centra grada, a ispod nje možete prošetati iz bilo kog pravca. Datira iz 1791. godine, a nastala je po uzoru na atinski Akropolj. U novijoj istoriji, kapija je oštećena tokom Drugog svetskog rata, a zatim se našla u poziciji “ničije zemlje” nakon podizanja Berlinskog zida. Istorijska kapija je godinama stajala sa blokiranim prolazom, vidljiva, ali napuštena. Sada je obnovljena i ponovo otvorena za javnost.

Berlin kapija

Foto: Nikolaus Bader from Pixabay

Savet: Brandenburšku kapiju možete videti sa mnogo mesta u centru Berlina. Ako želite da joj priđete i odvojite vreme za proučavanje ovog arhitektonskog čuda, planirajte da odete rano ujutru pre nego što se formiraju gužve. Ako posetite kupolu Rajhstaga, odatle se pruža fantastičan pogled na skulpturu na kapiji.

Memorijal Berlinskog zida će vas dirnuti

Ozloglašeni Berlinski zid, simbol Hladnog rata, stajao je oko 28 godina, deleći Istočni i Zapadni Berlin. Grad, podeljen kao posledica Drugog svetskog rata, nalazio se usred sovjetske Istočne Nemačke. Berlinski zid je izgrađen 1961. godine kako bi se izolovali Amerikanci, Francuzi i Britanci u zapadnom delu grada. Dvostruka linija zida je vijugala dužinom od 150 km. Stražarski toranj koji je nekada stajao na “ničijoj zemlji”, između dva dela, jeziv je prizor koji možete videti i danas.

Berlinski zid je pao 1989. godine, označavajući kraj ugnjetavanja Istočne Nemačke i omogućujući ponovno ujedinjenje grada. Veći deo zida su odmah srušili ushićeni stanovnici Berlina, ali je deo duž Bernauer ulice ostao netaknut. Danas je ovaj deo poznat kao Memorijal Berlinskog zida. Posetite ovo mesto kako biste bolje razumeli šta se ovde dogodilo. Fotografije onih koji su se zauvek izgubili u pokušaju da pobegnu iz Istočnog bloka nižu se ulicom. I dalje se mogu videti udubljenja u travi gde je iskopan tunel od 70 metara kako bi se omogućilo bekstvo desetinama stanovnika.

Posetite spomen-obeležje na otvorenom, a zatim pređite ulicu do petospratne osmatračnice kako biste se upoznali sa istorijom zida. U Dokumentacionom centru, preko puta spomen-obeležja, nalaze se eksponati vezani za izgradnju zida kao i razne druge zanimljivosti. Odvojite najmanje 2 sata za razgledanje. Sigurno je da ćete biti dirnuti i da će obilazak biti emotivan. Delovi Berlinskog zida nalaze se razbacani po celom Berlinu, a trasa zida je označena duž nekih ulica dvostrukim nizom kaldrme.

Podelite ovaj članak…

2Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Srušio se “mig 29” tokom rutinskog leta u Rusiji, poginuo pilot

Read Next

Građevinari sa drugog kraja sveta u Srbiji – šta im se najviše sviđa, a šta je kamen spoticanja