Destinacije – Rateče – produženi vikend u Sloveniji – Travel Magazine

Uz globalno otopljenje koje nam nikako ne donosi pravu zimu, već samo nagle izmene toplo-hladnog vremena, a koje se zatim manifestuje prehladama, kašljanjem, bronhitisima i zdravstvenim tegobama, uspeli smo da se nakon dva takva „bolesna“ meseca, počastimo produženim izletom u Sloveniju. Cilj nam je bilo Rateče, mestašce smešteno tik uz Kranjsku Goru na samoj granici s Italijom. Ideja je bila uživati u svežem vazduhu i snegu – koliko ga ima… i bogami smo uspeli.

Idealna utocista za parove

PROČITAJTE I…

Ruska kapelica

S obzirom da volimo šetnje šumama i planinarskim stazama, potrudili smo se da  posetimo tri planinarska doma i jednu predivnu kapelicu – Rusku kapelicu, koju su izgradili ruski zatvorenici u prvom svetskom ratu, u spomen svojim poginulim drugovima pri gradnji puta preko Vršića koja je povezivala Soški front i ovaj deo Slovenije.

Rateče ruska kapelica

Ruska kapelica

Ruska kapelica

Ruska kapelica

Kako se radi o šetnjama na oko 1.000 i nešto više metara iznad mora, sneg se ipak na većini staza zadržao, i baš smo uživali u predivnoj prirodi Gorenjske regije i vrhovima koji su nas okruživali.

Rateče Koča

Koča v Krnici

Nacionalni park i planinarski domovi

Triglav

Ulaz u Nacionalni park Triglav

Jedan deo puta vodio nas je kroz Nacionalni park Triglav – deo Slovenije koji je za svaku preporuku. Planinarski domovi, Tamar i Koča v Krnici su radili, i tu smo imali sreće, uspeli smo da se okrepimo, ali na žalost – Mihov dom na Vršiću nije radio. Mihov dom je inače proglašen najboljom planinarskom kućom u Sloveniji godine 2020. i 2022. i verujemo da je odličan ali pričekaće našu proveru u idućoj prilici.

Rateče Mihov dom

Mihov dom

Šetnja prema Mihovom domu

Šetnja prema Mihovom domu

Moramo da napomenemo da su staze zaista odlično označene, uz dodatne informacije o radnim vremenima domova koje nameravate da posetite.

Oznake

Oznake na stazama

Delovi planinarskih staza su bili zamrznuti,  pa ukoliko se odlučite za zimske šetnje, obavezno ponesite dodatne majice, baterije i svu potrebnu opremu, sa naglaskom na žabice ili dereze koje navučete na cipele radi lakšeg hodanja po ledu.

Rateče skijanje

Skijanje

Osim šetnji, naša velika radost je i skijaško trčanje. Tu smo takođe imali sreće, jer je u Rateču uspela da se održi jedna od retkih staza, o kojoj su marljivi Slovenci brinuli za sve zaljubljenike u ovaj sport. U jutarnjim satima bila je i pomalo zaleđena, što nama, početnicima možda i nije baš odgovaralo, ali kako je temperatura rasla, zaista smo svakodnevno koristili priliku da bar po sat ili dva, uživamo u ovom zaista zdravom sportu.

Šetnja prema Tamaru

Šetnja prema Tamaru

Rateče vikend

Dva i po sata vožnje od Zagreba, i uživanje u zimskim radostima…zaista se isplati. Kada se tome još pridoda istraživanje lokalne kuhinje u njihovim poznatim „Gostilnicama“, bilo je teško odlučiti se za povratak.

Izlet za svaku preporuku!

Teksti i fotografije: Urbano.HR / Krešimir Golubić

Zagreb znamenitosti

PROČITAJTE I…

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Таковска 10: Шта ће разрешити нови избори у Београду

Read Next

Павле Илић главни судија 172. вечитог дербија