Destinacije – Pariz – šetnja po Monmartru – Travel Magazine

Da li ste za jednu šetnju po Monmartru?

Pariz ima impresivnu umetničku scenu koja je dostupna po celom gradu, ali prva asocijacija na umetnost i Pariz, svakako jesu popločane ulice Monmartra, koje i dan-danas vrve od uličnih umetnika koji slikaju prekrasne poglede na grad, te dvorišta u kojima se kriju iznenađujuće skulpture.

Naravno, to nije sve u ovom fascinantnom pariskom kvartu. Mi vas pozivamo da zaronite u prošlost ovog kraja i otkrijete njegov današnji karakter – u našem vodiču mesta koje vredi obići na Monmartru.

Najlepse skrivene baste Pariza

PROČITAJTE I…

Muzej Monmartra (Musee de Montmartre)

Nema boljeg načina za otkrivanje tajni ovog kraja od posete Monmartrovom muzeju. Ovaj muzej se nalazi na vrhu samog brda, a unutar njegovih zidova živelo je 14 poznatih ličnosti, od Renoara i Valadona do Dufija i Poulbota. Istražite slavnu istoriju ovog boemskog kutka kroz originalna dela Morisa Utrila i Tuluz-Lotreka i uživajte u autentičnom, rustičnom ambijentu.

Galerija Salvadora Dalija (Espace Dali)

Ova galerija nudi uzbudljivo, ponovno otkrivanje čuvenog Dalija, otkrivajući njegova ranija dela koja vas pozivaju da se još jednom zaljubite u stvaralaštvo španskog umetnika. Ako ste, recimo, videli njegove čuvene slike, poput satova koji se tope, možda vam nije poznata kolekcija koja obuhvata promišljeno izrađene skulpture, predmete, gravure i nameštaj.

Ova postavka je obavezna za ljubitelje nadrealizma i najveća je stalna izložba posvećena Daliju u Parizu. Dok napuštate izložbu, obavezno svratite do Dalijeve telefonske kabine u kojoj vas čeka iznenađenje u Dalijevom stilu, koje možete poneti sa sobom, kao neobičnu i zabavnu uspomenu.

Groblje Monmartr

Poseta groblju može zvučati depresivno, ali u Parizu groblja nisu sumorna mesta, već prostor koji može da vam otkrije kulturu prošlih vremena, a može poslužiti i kao nadahnuće. Groblje Montmartre je poslednje počivalište književnih velikana poput Emila Zole, te legendi poput Aleksandra Dime i Edgara Degea.

Muzej romantike (Musee de la Vie Romantique)

Poseta Muzeju romantike je savršena i logična aktivnost u gradu ljubavi. Ranih 1830-ih holandski slikar Ari Šefer (Air Scheffer) transformisao je svoj dom, hotel Scheffer-Renan, u izložbeni salon. Salon je posećivao niz umetnika poput Žorž Sanda, Frederika Šopena, Ežena Delakroe i Franca Lista. Pored stalnih izloženih dela, muzej organizuje i niz privremenih izložbi, muzičkih događaja, književnih večeri i zabavnih aktivnosti za decu. Obavezno ga posetite pre oktobra, kada je otvorena čarobna učionica u baštenskom staklencu.

Muzej naive (Musee d’Art Naif – Max Fourny)

Musee d’Art Naif, odnosno Muzej naivne umetnosti je sjajna atrakcija, ali nije baš toliko poznat. Ako ste ceo dan proveli u klasičnim muzejima koji vam nude uvid u istoriju umetnosti Francuske, promena perspektive, sa savremenijim fokusom, možda bi bila dobrodošla.

Ovaj muzej stavlja u žižu savremenu umetničku scenu Monmartra, sa više od 500 slika i 80 skulptura. Prvobitno izgrađen kao pijaca, danas je to izložbeni centar i žarište kulturnih događaja. Ovde se nalazi ukupno 1.400 radova iz više od 55 zemalja.

Trg Tertre (Place du Tertre)

Šarmantni Place du Tertre nalazi se na bezbroj razglednica, te ne propustite priliku da ga vidite i uživo. Na ovom trgu sve vrvi od umetnika koji zauzimaju svoja mesta ispred platna, a tu su i šarene tezge, razni suveniri i đakonije.

Bazilika Svetog Srca (Sacre-Cœur)

Bila bi uvreda da na ovoj listi nismo obuhvatili čuvenu baziliku Sacre-Coeur, jer ona predstavlja jedan od glavnih simbola Pariza. Popnite se uz 222 stepenika do vrha Sacre-Cœur i obradovaćete se najboljim i najneverovatnijim pogledom na Pariz. Unutrašnjost bazilike je impresivna, a prostor oko nje često se koristi za sastajanje najtalentovanijih gradskih uličnih umetnika.

Zid „Volim te” (Le Mur des Je t’aime)

Zid „Volim te“ je umetničko delo posvećeno ljubavi, osmišljeno od strane kaligrafiste Frederika Barona i umetnice Kler Kito (Claire Kito) 2000. godine. Po velikoj površini koja se sastoji od 612 pločica, napravljenih od emajliranog kamena vulkanskog porekla, ispisano je „Volim te“ na raznim jezicima. Zapravo na 250 svetskih jezika!

Romantične duše koje posećuju Pariz moraju da pogledaju ovaj zid, koji je ujedno i sjajna pozadina za selfi momenat. Detalji crvene boje predstavljaju slomljeno srce, simbolizujući ljudski rod koji je rastrgan i a ovaj zid simbolično teži da se ponovo ujedini. Ovaj prelepi spomenik ljubavi nalazi se na trgu Place des Abbesses.

Ovo su najlepsi vidikovci Pariza

PROČITAJTE I…

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak…

4Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Policijski čas u Mineapolisu nakon ubistva Afroamerikanca, Bajden poziva na istragu

Read Next

Stanković novi trener Radničkog iz Niša