Destinacije – Kompletan vodič za grad i jezero Komo, I deo – Travel Magazine

Živopisan, uglađen, neodoljiv – to bi ukratko bio opis ove izuzetne destinacije… Komo. Smešten na švajcarsko-italijanskoj granici i na južnom delu jezera Komo, grad je prožet istorijom, koja datira još iz bronzanog doba kada su ga naseljavala keltska plemena. Njegova strateška lokacija na obali jezera Komo dovela je do toga da je postao trgovački i ekonomski centar za region Lombardije tokom srednjeg veka.

Milano Duomo

PROČITAJTE I…

Danas privlači posetioce tokom cele godine. Može se pohvaliti jedinstvenom gotičkom arhitekturom, ulicama stvorenim za opuštene šetnje, blistavom plavom vodom i živopisnim pejzažima. Ali ovo je samo deo bogate turističke ponude. Komo je bogat atraktivnim lokacijama, raznovrsnim sadržajima i sasvim je sigurno da neće ostaviti ravnodušnim brojne posetioce. Bilo da ste ljubitelj istorije, poštovalac kulture, gurman ili ljubitelj prirode, Komo je jedan od onih skrivenih italijanskih dragulja u kome će turisti uživati dok ga otkrivaju.

Pogled na Komo

Foto: Shutterstock, BearFotos – Pogled na grad i jezero Komo

Komo je grad koji nudi za svakog po nešto. Nudi niz avantura na kopnu i na vodi koje nikako ne bi trebalo propustiti ukoliko ste prvi put u Italiji.

Od šetnje neobičnim, uskim ulicama njegovog starog grada, do izleta čamcem po prelepom jezeru…  u nastavku vam predstavljamo ono najbolje što treba videti za vreme vaše posete gradu Komo i njegovoj okolini.

Stari grad Komo (Como)

Stari grad Komo je dragulj koji vredi istražiti peške. Oivičen uskim kaldrmisanim ulicama i okolnim zidovima tvrđave izgrađenim u 12. veku, ovaj deo grada vodi posetioce kroz istoriju. Neobične prodavnice, restorani, crkve i muzeji nižu se ulicama u istorijskim zgradama sa neverovatnom srednjovekovnom i predsrednjovekovnom arhitekturom.

Stari trgovi doprinose šarmu Starog grada, pružajući prijatan prostor gde se lokalno stanovništvo i posetioci susreću kako bi komunicirali ili jednostavno uživali u prizorima i zvucima grada. Posetiocima će se, bez sumnje, dopasti osećaj malog grada i opušteni način života njegovih stanovnika.

Stari grad, Komo iz vazduha

Foto: Shutterstock, DARRAY – Stari grad Komo – Lombardija, severna Italija

Stari grad Komo bogat je istorijskim blagom koje se nudi turistima da ga istraže, dok lutaju njegovim ulicama. Tu svakako spada bazilika San Fedele i katedrala Como.

Katedrala Como, ili Duomo di Como

Katedrala Como je svakako najimpresivnija građevina u gradu i nezaobilazna je atrakcija za sve one koji posećuju Komo.

Građena u fazama, između 14. i 18.veka, kolosalne strukture, predstavlja mešavinu arhitektonskih stilova. Počevši od gotičke fasade i barokne kupole, do romaničkog zvonika, sve to ovu katedralu čini jednim od najinteresantnijih spomenika severne Italije. Fasada katedrale impresionira visokim stubovima, dekorisana je kamenim ukrasima i rozetama, dok kupola ima lanternu (mali toranj na vrhu kupole), sa nekoliko prozora koji omogućavaju prirodno svetlo u crkvi. Unutrašnjost je raskošno ukrašena zlatnim umetničkim delima i jedinstvenim detaljima.

Katedrala Komo posvećena je Uznesenju Bogorodice i najvažniji je verski objekat u gradu.

Katedrala - Komo

Foto: Shutterstock, Vaidotas Grybauskas – Katedrala Uznesenja Bogorodice – Stari grad Komo

Radno vreme: radnim danima od 10:30 do 17 časova
Ulaz: slobodan
Predlog: Ako imate prilike, obavezno posetite katedralu noću, kada je osvetljena. Prizor zaista oduzima dah.

Komo - noćna

Foto: Shutterstock, Gio.tto – Katedrala – Komo pod noćnim osvetljenjem

Arheološki muzej grada Komo – vremeplov koji vodi kroz istoriju grada

Arheološki muzej Komo beleži prošlost Koma od praistorije do rimskog doba, slikajući portret evolucije grada. Muzej se nalazi u Palazzo Giovio i čuva niz arheoloških nalaza koji datiraju iz doba antičke Grčke. Ovi artefakti uključuju kamene ukrase, nakit, grnčariju i poljoprivredne predmete povezane sa Rimljanima, Grcima i Egipćanima. Sve eksponate prate detaljne informacije, pružajući posetiocima zanimljiv istorijski čas.

Cena ulaznice: 5 €
Radno vreme: od utorka do nedelje, 10-18 časova

Arheološki muzej - Komo

Foto: Shutterstock, Plam Petrov – Arheološki muzej – Grad Komo

Promenada duž obale jezera Komo

Šetalište pored jezera Komo (Como) dužine oko 6 kilometara prati fascinantan pogled na samo jezero. Staza u obliku polumeseca savršena je za laganu večernju šetnju, dok se divite luksuznim kućama na brdima koje okružuju jezero.

Tipična šetnja počinje na Piazza Cavour u Starom gradu, živopisnom trgu sa brojnim pabovima i kafićima. Na zapadnoj strani šetališta, posetioci će doći do spomenika palim borcima posvećen žrtvama Prvog svetskog rata, dok se na istočnoj strani nalazi Vila Đeno.

Bilo da se posetioci odluče za šetnju ili vožnju biciklom, šetalište nudi jedinstvenu i uzbudljivu perspektivu grada i okoline.

Šetalište duž jezera Komo

Foto: Shutterstock, Denis Galushka – Šetalište duž jezera Komo

Savet: Pronađite neko travnato mesto idealno za sunčanje, ili bazen, za one koji su raspoloženi za kupanje.

Uživajte u vožnji čamcem po jezeru Komo

Ne postoji bolji način da otkrijete najbolja mesta na jezeru Komo i doživite njegove prelepe okolne pejzaže nego da se ukrcate na čamac. Osim što je zabavan, to je odličan način da „upijate“ zadivljujuće prizore duž obala jezera.

Nekoliko lokalnih kompanija nude turistima priliku za ovu nezaboravnu avanturu, sa obilascima brodom nekoliko gradova koji se nalaze oko jezera, uključujući Belađo (Bellagio) i Ćernobio (Cernobbio).

Alternativno, možete da se odlučite za jednostavnu ekskurziju brodom, sa fokusom na različite znamenitosti i istoriju regiona. Šta god da odaberete, ovo je nešto što posetioci nikako ne bi trebalo da propuste.

Savet: Odlučite se za privatni obilazak gliserom kako biste brže prešli veću površinu i posetili što više gradova.

Vožnja gliserom

Foto: Shutterstock, Alessandro Colle – Vožnja  gliserom po jezeru Komo

Dnevni izlet u grad Belađo

Belađo (Belagio) je grad iz bajke i verovatno najbolja destinacija na jezeru Komo. Svakako mu vredi posvetiti jedan dan vašeg putovanja. Grad se nalazi na raskrsnici tri kraka jezera Komo, ostavljajući posetioce bez daha nezaboravnim pogledom na ogromno jezero.

Šetalište u La Punti je takođe odlična lokacija za snimanje fotografija za vaš Instagram profil.

Belađo je vredan istraživanja i mesto puno besprekorno negovanih bašta, skupih radnji i modernih restorana. Vožnja brodom do Belađa traje oko sat vremena od Koma, tako da turisti ne moraju da brinu da će izgubiti puno vremena u putu.

Napomena: Postoji nekoliko opcija prevoza do Belađa iz Koma, uključujući čamac i trajekt. Vožnja trajektom koštaće između 5,6 evra i 7,5 evra, ali će trajati dodatni sat zbog zaustavljanja na putu.

Belađo - Komo

Foto: Shutterstock,xbrchx – Grad Belađo (Bellagio)

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Изабрана нова влада Северне Македоније, премијер Христијан Мицкоски

Read Next

Шпанија против Албаније за максималан учинак, Хрватска и Италија у борби за осмину финала