Destinacije – Kako istražiti Nemačku na ekološki način? – Travel Magazine

Čak i tokom pandemije, nemačke gradske regije nude mnogo načina za kombinovanje ekološki održivog odmora sa privlačnošću gradskog odmora.

Kampanja Turističke organizacije Nemačke (DZT) German.Local.Culture. – fokurisa se na ovu raznolikost u svojoj temi Green. Zapravo, kako da uživate u živopisnoj atmosferi, kulturi i istorijskim lokalitetima, ali u prostranim parkovima i zelenim površinama?

Slobodno vreme i avanture u nemačkim šumama

Nemačka je jedna od najgušće pošumljenih zemalja u Evropi sa gotovo trećinom kopnene površine pokrivene šumom. Od područja Rur do Zauerlanda, od Kelna do regije Ajfel ili od oblasti Rajna-Majna do brda Taunus – ovde je priroda uvek na dohvat ruke. Takođe, u mnogim šumskim regionima šumski rendžeri vode posetioce u ture u njihov tajnoviti svet.

Sarm nemackih gradova

PROČITAJTE I…

Izvor energije u srcu prirode

Otprilike trećina nemačke kopnene površine je pod posebnom zaštitom kao park prirode ili nacionalni park. Pažljivo i odgovorno upravljanje prirodnim lepotama zemlje omogućava posetiocima da ovde provedu nezaboravno i okrepuljujuće vreme. Mitovi i legende su često neraskidiv deo geografski specifičnih mesta kao što su obale reka ili litice, a mnogi veruju da upravo ova mesta poseduju određenu energiju. U ove slučajeve ubrajaju se, na primer, atraktivno i neobično ispucalo kamenje Eksternstajne u Vestfaliji, Nebeska staza kraj Nebre ili neolitske grobnice u šumi Everstof u Meklenburgu.

Peščane stene u nacionalnom parku Saksonske Švajcarske u blizini Drezdena takođe su vekovima inspirisale ljude, pa je tako pionir održivog razvoja Sven-Erik Hitzer osmislio malu zajednicu Šmilka kao održivo naselje za odmor na granici sa Češkom.

Bosonogi u Vadenskom moru

Vadensko more nalazi se na severozapadu Nemačke i predstavlja regiju sa najvećom površinom obalnog blata na svetu. Kada se plima povuče bosnonogi posetioci se mogu pridružiti stručnjacima u istraživanju ovog neobičnog pejzaža i njegovih karakteričnih stanovnika među kojima su smeđi rakovi, nebrojene vrste ptica, gliste i još mnogo drugih. Takođe, ne treba zaobići ni Haligen – mala, praktično netaknuta ostrva koja su ponekad usled olujnih plima sasvim poplavljena. Obala Severnog mora je veoma pristupačna ukoliko dolazite iz severnih nemačkih regija oko Hamburga i Bremena.

Šta vredi da vidite još tokom boravka u Nemačkoj, za pravi eko doživljaj?

Berlinlegendardni aerodrom usred grada, koji je proslavio Berlin Airlift, pretvoren je u ogroman javni park za celu porodicu. To je odlično mesto za opuštanje i doživljavanje pravog Berlina.

Brandenburg – nedaleko od Postdama nalazi se Feldhajm/Trojenbricen, prvo nemačko selo koje je samoodrživo u energetskom smislu.

Bremen – park Speckenbuttel, severno od Bremerhavena, nudi 70 hektara velnesa i rekreacije. Ovde se nalaze objekti za hidroterapiju, otvoreni prostor za vežbanje i fitness, staze za trčanje, zelene površine i jezero za čamce sa fontanom.


Rajna-Palatinat – biciklistička tura uz Rajnu prolazi kroz mnoge gradove, pa se pruža puno prilika da se usput zaustavite u nekoj od brojnih vinarija.

Donja Saksonija – u bivšem vojvodsko gradu Celle nalazi se najveći evropski skup fahverk građevina, a TourCert ga je sertifikovao kao održivu destinaciju za putovanja.

Saksonija – zapanjujućim prirodnim pejzažima i kulturnim događajima doline Labe lako se može pristupiti javnim prevozom, biciklom, peške, vodenim putem ili automobilom. Otkrijte saksonsku Švajcarsku, zamkove i palate, ali i gradove kao što su Pirna, Drezden, Radebeul i Majsen.

Šlezvik-Holštajn – regija Šlej, na baltičkoj obali sertifikova je kao održiva destinacija za odmor. Posetioci ovog područja mogu da otkriju male i šarmantne gradove kao što su Šlesvig, Kapeln i Arnis.

Najlepsi nemacki srednjovekovni gradovi

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljive destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Obračun kartela u Meksiku – tela vise sa mostova, dve žrtve razapete

Read Next

Obradović: Fantastičan skok Ivane, u Španiji završne pripreme