Destinacije – Jordan – Akaba, Mrtvo more i Biblija – Travel Magazine

Pred Vama je treći i poslednji deo priče o proputovanju Jordanom, u danima kada su svi pogledi sveta bili usmereni na ovaj delić zemljine lopte, tačnije na područje sa suprotne strane reke Jordan, na Gazu, Palestinu i Izrael. Sa ove distance, zasigurno se može reći da su se putnici (podsetite se uvodnih pasusa prvog dela), koji su ostali u Srbiji, ipak prešli u proceni. Grupa se bezbedno i bez ikakvih problema vratila u Beograd. Neki bi rekli da je „lako sada biti pametan“. Za razliku od prva dva putopisa koji su pisani  „na licu mesta“, ovaj je nastao nešto kasnije, po povratku u Srbiju. Sa ovog vremenskog rastojanja, proživljeno iskustvo deluje još dragocenije, živopisnije i neprocenjivije. 

Aman Jordan

PROČITAJTE I…

Sećate se gde smo stali?

Nakon sat vremena vožnje od spektakularnog pustinjskog ambijenta Vadi Rama, na horizontu su, u dolini koja se blago spušta ka vodi Crvenog mora, žmirkala svetla jedine, ali dragocene pomorske luke Jordana (ovo je jedina bliskoistočna država koja ne izlazi na Mediteran). Ona su se stapala sa svetlima susednog izraelskog grada Eilat. Iz daljine bi se reklo da se radi o jednom gradu, koji je svoj široki osmeh razvukao duž obale u toploj oktobarskoj noći. Ipak, granica između dveju država, proteže se na uskom pojasu koji razdvaja ova dva grada i useca se ravno u more. Ishod ratne sreće ili nesreće 1948 godine, kako za koga, učinio je da i novoformirana država Izrael obezbedi pristup Crvenom moru preko Eilata – nevelikog ali strateški izuzetno važnog lučkog grada.

Eliat - Panorama

Foto: Shutterstock, Markus-Mainka – Eilat panorama

Akaba – grad bogate istorije, bogatih bazara, lepih plaža i … visokog jarbola

Iz blizine, Akaba izgleda vrlo skladno, pristojno i čisto. Bulevar koji nosi ime kralja Hasana bin Taleba, saobraćajna je žila kucavica grada u kome je svoj dom našlo oko 150.000 ljudi.

Sa obe strane puta šetalištem se stiže, kako do obale, luke i pristaništa, tako i do centralnog dela grada. U njemu se nalaze moderni hoteli, tradicionalni bazari gde se ponegde još uvek može zahvatiti iz kartonskih džakova prstohvat arapske čarolije, cimet, šafran, bezbroj mešavina čajeva od kojih beduinski ima najviše preporuka. U policama su sapuni i eterična ulja omamljujućih mirisnih nota, teglice tahinija, esencije limunovog soka. Uz njih su i restorani, kafeterije ali i prodavnice u kojima se, gle čuda, može kupiti isključivo alkohol.

Akaba - Jordan

Foto: Shutterstock – Anton Buymov – Akaba, Jordan

Na skromnoj gradskoj plaži, veče je mlado i prilično je živo. Na klupama i na pesku pod trščanim suncobranima, mladež okupljena u grupicama kao i čitave porodice sede i tiho razgovaraju. Zagledani u mirnu površinu vode, prepričavaju jedni drugima i komentarišu sve ono što su čuli ili pročitali tokom dana o ratnim zbivanjima. Zabrinutost je lebdela u vazduhu.

Lorens od Arabije – vođa ustanka

Ovaj grad je odigrao ključnu ulogu u godinama kada su se Arapi oslobađali viševekovne turske okupacije. Harizmatični Lorens od Arabije, 1917. godine, predvodi ustanak u kome će iskra pobune rođena u ovom gradu, rasplamsati plamen slobode sve do Damaska.

Pre 20-ak godina, odlučeno je da se u Akabi podigne najviši jarbol u zemlji, a sedmi u svetu, i da se na njegovom vrhu zaviori zastava arapskog otpora. Njene boje su iste kao na zastavi Jordana i Palestine, samo je redosled boja na prugama izmenjen. Zelena, bela i crna, boje su Rašidunskog, Omajadskog i Abasidskog kalifata, a crveni trougao simbol je Hašenitske dinastije, vladarske kuće koja je na čelu Jordana. 

Kada se leprša na vetru, može se videti iz tri susedne države: na jugoistoku iz Saudijske Arabije, sa Sinaja i Egipta na jugozapadu, i susednog Izraela, naravno. Činjenica da ovaj uzani, a dugački zaliv između dva kontinenta dele četiri države, doprinose njegovom izuzetnom geostrateškom značaju.

Akaba - jarbol Jordan

Foto: Shutterstock – Anton Buymov – Akaba, Jordan – jarbol sa zastavom

Oktobarska jutra su nešto svežija nego što bi se očekivalo, ali je zato ostatak dana bogom dan za kupanje na nekoj od plaža koje su udaljene petnaestak minuta vožnje jugoistočno od grada. One uglavnom pripadaju hotelskim kompleksima, i ulaz na njih se naplaćuje. Po pratećim sadržajima ni malo ne zaostaju za onima po Grčkoj ili Turskoj, recimo. Na peščanoj plaži iz barova, možda malo i preglasno, „biju“ latino ritmovi.

Simpatično osoblje mahom rodom sa dalekih Filipina, služe goste koktelima i pivom.

Akaba - plaža

Foto: Aleksandar Mikić – Akaba – plaža

Jordan i Akaba – raj za ronioce

Ono što je sa običnom maskom za ronjenje primetno, jeste neverovatno raskošan podvodni svet Crvenog mora. Među koralima, stenama i travama što se uz njih njišu, čas na jednu, čas na drugu stranu, morska stvorenja izvode svoj zavodljivi ples. Samostalno, ili u jatima, ribe neverovatnih boja, pruga i šara, plivaju morskim beskrajem, dok im se na krljuštima prelamaju slabi ali uporni zraci sunčeve svetlosti. Za one koji bi da ozbiljnije istražuju blistavi podvodni svet, spremni su instruktori ronjenja, oprema i boce sa kiseonikom.

Jordan - Read sea corals

Foto: Shutterstock – Natalia Davidovich – Red sea corals, Jordan

Silom (ne)prilika, i u hodu prepravljanog itinerera putovanja, put je nakon boravka u Akabi vodio nazad ka prestonici Amanu.

Jordan ima Mrtvo more – koje još uvek umire

Put koji je vodio kroz suncem sprženu zemlju, koja je tek ponegde davala znake života. Ko bi rekao da je i ovde, uz pomoć sistema za navodnjavanje, moguće uzgajati plantaže urmine palme i agruma. Uz put i oko tih zasada, ostajale su skromne naseobine sa po par desetina kuća u njima. Umesto autoputem, ka severu i Mrtvom moru, uputili smo se drumom koji prolazi neposredno uz granicu sa Izraelom. Za one koji se ne sećaju jedne od lekcija geografije iz osnovne škole – depresija je deo zemljine površine spušten u odnosu na nivo okolnog terena ili najbližeg mora. E pa, spremite se za najveću depresiju na planeti! Približavajući joj se, putnicima se ono čini živo, privlačno, plavo i zavodljivo, kao i svako drugo more.

Mrtvo more - Jordan

Foto: Shutterstock – Qutaibah-thawabi – Mrtvo more, Jordan

Koliko su Jordanci ozbiljno shvatili turizam, svedoče brojni luksuzni hoteli sagradenih uz obalu Mrtvog mora, koje se, nažalost, stalno povlači. 

Iako je već odavno mrtvo (kao što znate, taj naziv je dobilo zbog izrazito visokog saliniteta vode koji potire svaku šansu za razvoj života), Mrtvo more i samo umire. Prosečno, svake godine njegov nivo opadne za jedan metar i prilazeći obali kupačima su na tablama, svojevrsnim opominjućim žalosnim putokazima i spomenicima propasti, predstavljeni nivoi do kojih je voda dopirala pre samo pet, deset ili petnaest godina. Dole na plaži, koju bi neko nazvao i blatnjavom kaljugom, kupači se spremaju da se uvere u ono o čemu su slušali još od detinjstva: postoji jedno more u čije je vode nemoguće potonuti i na čijoj površini kupač plutajući, može čitati novine.

Mrtvo more - bazeni

Foto: Shutterstock – Olesya Baron – Mrtvo more

Kupite lekovito blato – dok ga još ima

Nakon brčkanja u vodi desetak puta slanijoj nego u nekim drugim „normalnim“ morima, koja zbog svoje gustine više podseća na ulje i koju samo neke vrste bakterija mogu nazvati domom, kupači se na plaži obilato premazuju blatom. Ono blagotvorno deluje na neka kožna oboljenja, podmlađuje i koristi se u kozmetičkoj industriji. Kad bi mogli, neki bi ga zapakovali u kese i poneli sa sobom. Ovako, preostaje im da blato kupe u prodavnicama u malim pakovanjima, zajedno sa kesicama mirišljave soli za kupku, sapune i kreme. Požurite jer, Mrtvo more je zaista – „još malo pa nestalo“.

Jordan - Mrtvo more plaža

Foto: Aleksandar Mikić – Mrtvo more plaža

I Jordan ima Nebo – ali njegovo je sveto

Da bi se stiglo do  vrha planine simboličnog imena – Nebo (čita se još i kao Nibo), potrebno je savladati neobičnu visinsku razliku: od – 400 do 817 metara nadmorske visine, za nekih pola sata vožnje. I za Jevreje i za Hrišćane ona je sveta, jer se smatra da je Gospod sa nje, verskom vođi, zakonodavcu i proroku Mojsiju, pokazao obećanu zemlju za njegov narod, obećanu zemlju do koje sam nikada nije došao. Naime, Mojsije se, na vrhu ove nevelike, ali u duhovnom smislu značajne planine, predstavio Gospodu u 120. godini života. Nagađanja i spekulacije o tome gde se nalazi njegov grob, traju i do danas. Hodočasnici i posetioci se upućuju ka ostacima vizantijske crkve pored koje je, kao simbol mira, papa Jovan Pavle II, zasadio drvo masline i ispred koje je njegov naslednik papa Benedikt održao govor.

Nebo - Jordan

Foto: Aleksandar Mikić – pogled sa planine Nebo

Misteriozni spomenik

Neobičan i interesantan spomenik italijanskog skulptora Đanpaola Fantonija (Dianpaolo Fantoni) i platoa sa koga se pruža zagonetni panoramski pogled na delove Svete zemlje, kruna su planinskog vrha. Manifestacija zmije izuvijane oko krsta, podsećaju na priču i o Mojsijevim čudima u zemlji faraona, i na raspetog Hrista na Golgoti. Sa nevelike terase, dovoljne da se na njoj nađe par desetina ljudi, kada je vedro, a dan vanredno bistar, po kamenitom i prašnjavom bespuću se kao kamičci u daljini mogu nazreti obrisi ili barem fatamorgane Jerihona, Jerusalima i Nablusa – najstarijeg grada sveta, najsvetijeg i drugog po veličini u Jordanu. Radi lakšeg snalaženja na tabli su ispisana imena gradova i rastojanja vazdušnom linijom  do njih.

Jordan - spomenik

Foto: Shutterstock Munzir Rosdi – spomenik na vrhu planine Nebo

Madaba i Jordan čuvaju mozaik star milenijum i po!

Spuštajući se sa planine, nakon petnaestak minuta vožnje, stiže se se do nevelike varoši Madabe. Da u njoj nema ranovizantijske crkve posvećene svetom Đorđu iz šestog veka, to jest, onog što se krije pod njenim krovom, teško da bi putnici namernici svraćali u Madabu. U dvorištu crkve razapeti su paneli sa uvećanim fotografijama spektakularnog podnog mozaika koji je prosut u crkvi pre gotovo milenijum i po! 

Dvorištem je prošla grupica devojčica  sa hidžabima na glavama, smejuljeći se i zadirkujući se. Njihova škola je smeštena tik iza bogomolje u kojoj se čuva najstariji kartografski prikaz Svete zemlje, prilično precizan i sa 150 toponima na grčkom jeziku na njemu. Dugo je bila pokrivena naslagama zemlje, prašine i pokrovom zaborava. Nekada je pokrivala površinu od 150 m2 ispred oltara, a na velikom fragmentu koji se tokom službe pokriva tepihom, mozaička harmonija obuhvata sve, od Libana do ušća Nila. Na njoj ćete prepoznati lavove, gazele i detaljan prikaz Jerusalima između ostalog.

Podni mozaik

Foto: Aleksandar Mikić – podni mozaik – Madaba, crkva Sv. Đorđa

Betanija – mesto krštenja Isusa Hrista, na svetoj reci Jordan

Na mapi je predstavljena i Betanija – mesto krštenja Isusa Hrista na svetoj reci Jordan, koje će biti naša poslednja stanica pre nego što se uputimo natrag ka Amanu, a potom i ka aerodromu koji nosi ime po kraljici Alii – trećoj ženi kralja Hasana, tragično preminuloj u helikopterskoj nesreći 1977. godne.

Betanija ili Vitanija s one strane Jordana, gde je po hrišćanskom verovanju, poslednji starozavetni prorok – Sveti Jovan Preteča – krstio Isusa Hrista u 30. godini njegovog života. U centru za posetioce, u kome se okupljaju gosti, pre nego što ih autobus preveze nakon desetominutne vožnje, na zidovima su predstavljene fotografije zvaničnika iz svih krajeva sveta koji su posetili ovo mesto. Neke ćete prepoznati odmah, a za ostale ćete se pomučiti da otkrijete ko su, ako vas to uopšte zanima, i pročitati ime i datum posete.

Postoji ozbiljan plan Amana da se na ovom mestu, a povodom obeležavanja velikog jubileja i 2.000 godina od krštenja koje će se obeležiti 2030. godine, sagradi „biblijsko selo“, ambiciozni projekat vredan 100 miliona dolara.

Reka Jordan se menja

Reka Jordan je u poslednjih 2.000 godina promenila svoj tok, ali i svoju širinu i silinu. Irigacioni sistemi i zagađivanje učinili su to da ona danas izgleda kao nekakav potok, izmučeno, jadno i nedostojno svog velikog i slavnog imena. Dok čekaju da se drvenim stepenicama spuste do vode, da se njom ritualno umiju ili pak čitavi potope, sa druge strane, na mahove snažnom vetru, na visokom belom jarbolu vijori se izraelska zastava. Zar je ovo „ta“ reka, pitaju se i iščuđuju španski hodočasnici?

Ušće - Jordan

Foto: Shutterstock – Bank4u – Ušće reke Jordan u Mrtvo More

Da ambijent bude posebniji i napetiji, nasuprot njoj, na samo par desetina metara, vijori se njena jordanska „koleginica“, i vojnik kraljevine pod njom, u punoj ratnoj opremi. Zaista, tokom sušnog perioda, reka koja praktično znači život za mnoge narode koji žive u njenom toku, ne izgleda šire od, recimo, naše Kolubare kod Obrenovca.

Mesto krštenja

Foto: Aleksandar Mikić – Mesto krštenja Isusa Hrista, Betanija

Istina, vegetacija je na obalama izdašna, pa muve lete u rojevima i dekoncentrišu one koji bi da od lokalnog vodiča Saida, saznaju nešto više o kraćem žitiju Svetog Jovana, temeljima crkava koje su razbacane unaokolo i samom mestu krštenja Isusa Hrista. Popločano udubljenje u zemlji prečnika desetak metara do kog se dolazi stepeništem je, kako se smatra i veruje, to sveto mesto. Za pobožne, to je mesto povratka u biblijska vremena kakvih sa one strane reke ima posvuda, trenutak nadahnuća i ushićenja.

Jordan - mesto krštenja

Foto: Shutterstock, Lerner Vadim – Pogled sa jordanske strane na mesto krštenja

Doviđenja Kraljevino Jordan – i želimo ti da rat ostane samo ružna uspomena

Kao i u dolasku, maršruta leta je promenjena, i do Atine se letelo preko Sinaja, pa onda preko Mediterana. Zaobiđen je Izrael i Pojas Gaze. I evo, tri meseca kasnije, ratu se ne nazire kraj. Vesti sa ratišta su retke i šture. Po poslednjim podacima, poginulo je više od 25.000 ljudi, mahom civila, od kojih blizu 9.000 palestinske dece. Slava svim žrtvama ovog besmisla, a ti kraljevino Jordan, ostaj nam dobro i mirno. Inshallah (ako Bog da), videćemo se opet, nadam se uskoro.

Januar 2024.

Betania - Jordan

Foto: Shutterstock – Paolo Bruschi – Betanija, Jordan

Tekst: Aleksandar Mikić

Petra manastir

PROČITAJTE I…

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Затвор за возача који се кретао по трамвајским шинама на Мосту на Ади

Read Next

Хет-трик Левандовског против Валенсије за преокрет Барселоне