Destinacije – Destinacije za ljubitelje sira – Travel Magazine

Evropa je poznata kao kontinent koji neguje posebnu ljubav prema siru. Mnoge najpoznatije vrste sira na svetu potiču upravo iz Evrope.

Od užurbanih pijaca sira i fascinantnih muzeja, do praktičnih radionica izrade sira, donosimo vam devet najboljih evropskih destinacija za ljubitelje ovih mlečnih proizvoda.

Roquefort, Francuska

Nije iznenađenje što ova lista počinje u Francuskoj, u gradu Roquefort-sur-Soulzon koji se nalazi na jugu zemlje. U ovom mestu se proizvodi jedan od najpoznatijih plavih sireva na svetu, napravljen od ovčijeg mleka sa plemenitim plavim plesnima.

Naziv “rokfor” je zaštićen i odnosi se samo na ovčiji sir sa plesnima u testu, koji je sazrevao u pećinama Rokfora, koje možete da posetite i na taj način se upoznate sa proizvodnjom ovog čuvenog sira.

Sir Parmezan

PROČITAJTE I…

Gruyeres, Švajcarska

Ovaj srednjovekovni grad je živopisna mešavina kaldrmisanih ulica i bujnih livada, ali njegov glavni “mamac” jeste činjenica da je ovo dom tvrdog, orašastog sira “Gruyere” i to već od 12. veka.

U ovom švajcarskom gradu možete da posetite fabriku “La Maison du Gruyere” da biste saznali više o samoj istoriji farbrike, ali i na licu mesta videli kako se pravi sir. Nakon toga obavezna je pauza u obližnjem restoranu u kojem je na meniju nekoliko jela, koja se baziraju upravo na ovom slavnom siru.

Parma, Italija

U gastronomskoj srcu Emilije-Romanje u severnoj Italiji, proizvodi se možda i jedan od najpoznatijih izvoza Italije, čuveni Parmigiano Reggiano, poznatiji kao parmezanski sir. Tokom obilaska fabrike možete da vidite ceo proces pravljenja ovog tvrdog, polumasnog sira od neobranog kravljeg mleka, vrlo bogatog ukusa. U Parmi se nalazi čak i muzej koji je u potpunosti posvećen ovom italijanskom “kralju sireva”.

Gouda, Holandija

Poznat po istoimenom siru, grad Gouda je deo holandske doline sira – regije prepune aktivnosti za ljubitelje sira. U njemu se nalazi muzej u kojem možete da otkrijete kako se sir proizvodi i sazreva, ali i spomenik u vezi sa sirom, te da prisustvujete manifestaciji u čast sira, ili posetite čak i nekadašnje kuće za merenje sira.

Obavezno ne propustite živopisne tradicionalne pijace koje vrve od trgovaca, gde možete da degustirate puno varijanti sira i kupite svoje omiljene “paketiće” za poneti.

Uvrnuti festivali sveta

PROČITAJTE I…

Emmental, Švajcarska

Idilična švajcarska dolina Emmental poznata je po padinama i alpskim pogledima, kao i po tome što je dom ementalskog sira.

Ovde možete da posetite mlekaru “Emmental Show” da biste saznali kako se tačno pravi polutvrdi pikantni sir, te dobijete odgovor na pitanje zašto Emmental ima toliko rupa! Takođe postoji prilika da napravite sopstveni sir, pod vođstvom profesionalca, te se naravno prepustite i degustaciji.

Pag, Hrvatska

Hrvatsko ostrvo Pag poznato je po mesečevom pejzažu i svom lokalnom siru. Sir koji se proizvodi isključivo na Pagu je sir koji koristi mleko ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom, poput žalfije, koja je od jakih vetrova prirodno prekrivena morskom solju. Žalfija siru daje karakterističan oštar i slan ukus. Obiđite obavezno fabriku “Sirana Glogora” u kojoj se pravi najnagrađivaniji hrvatski sir, kako biste saznali više o samom procesu izrade, te probali čuveni sir.

Streefkerk, Holandija

Holandski grad Streefkerk, u blizini Roterdama, definitivno bi trebalo da se nađe na vašoj listi. Ovde možete da posetite “Booij Kaasmakers”, porodičnu farmu na kojoj se već više od 300 godina proizvodi sir. Ne samo da možete da obiđete i degustirate veliki izbor njihovih sireva, već se možete pridružiti u radionici i pokušati da sami napravite sveži sir prema svom ukusu.

Asturija, Španija

Regija Asturija na severnoj obali Španije poznata je kao “Pais de Quesos” ili na španskom “zemlja sireva”. Ovde se proizvodi preko 50 različitih sorti, uključujući dimljeni Gamoneu i jake i začinjene plave sireve iz sorte kabrale. Ukoliko imate vremena, možete istražiti čuveni plavi Cabrales sir u mlekarama koje ga prave, istražiti aromatične pećine sa krečnjačkim sirom u Asiegu, gde se sirevi čuvaju i sazrevaju i posetili fabrike sira za one najvažnije degustacije.

Camembert, Francuska

Camembert u regionu Normandije, na severu Francuske, još je jedno od svetski poznatih odredišta za ljubitelje sira, zahvaljujući mekom i kremastom siru koji nosi njegovo ime. Ovde možete istražiti lepu prirodu i razgledati “Maison du Camembert” da biste videli kako se pravi ovaj popularni sir, te naravno i uživati u degustaciji. Alternativno, naš je predlog da posetite “Durand Cheesemonger” – poslednju farmu koja još uvek pravi camembert po tradicionalnim metodama.

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Godišnjica smrti Džordža Flojda, šta je promenila njegova smrt

Read Next

Tesan poraz odbojkašica na startu Lige nacija