Destinacije – Čista egzotika: ostrvo Đerba – Travel Magazine

Tunis, turistički biser afričkog kontinenta i ove godine je spreman da turiste iz Srbije upozna sa svojim lepotama. Ostrvo Đerba ljubomorno čuva svoju autentičnost i ne dozvoljava da se komercijalizuje.

U najvećem broju ponuda turističkih agencija na raspolaganju su all inclusive paketi sa čarter letovima iz Beograda i Niša po vrlo pristupačnim cenama. Za samo dva sata leta možete biti na afričkoj obali u nekom od rizorta visoke kategorije. Sezona u ovoj zemlji traje od maja do oktobra, tako da se već sada možete kupati u moru i sunčati na plažama. Neka od najpoznatijih letovališta su Sus, Hamamet, Port el Kantui, Monastir, Mahdia i ostrvo Đerba. Tokom letovanja, možete izabrati i neki od izleta i upoznati se sa ovom šarmantnom zemljom, njihovom tradicijom, kulturom i istorijom.

Tunis, glavni grad

Fotocredit: rudnik

48 sati u Kairu

PROČITAJTE I…

Ostrvo Đerba: egzotika i autentičnost

Ukoliko želite da osetite malo drugačiji fler Tunisa, ostrvo Ðerba je simpatična destinacija. Ovo ostrvo je prava egzotika, bogato dugim peščanim plažama sa belim peskom, palmama i maslinjacima. Nalazi se oko 500 kilometara južno od glavnog grada Tunisa. Do njega možete stići najbrže avionom za sat vremena leta ili kolima (taksijem ili rent a car vozilom). Sa kopnom je povezano sa sedam kilometara dugim Rimskim putem. Nije previše komercijalizovano i još uvek čuva svoju autentičnost. Pravi raj za sve one koji žele da se potpuno opuste i odmore.

Đerba Tunis

Fotocredit: rudnik

Ostrvo Đerba

Fotocredit: rudnik

Gastronomsko uživanje

Stanovnici ostrva Ðerba sebe nazivaju Ðerbanima i oni za sebe kažu da su posebna grupa Tunižanina i da se razlikuju od ostalih stanovnika Tunisa. Opušteni su, gostoprimljivi, vrlo ljubazni i predusredljivi. Hrana je raznovrsna, bogata povrćem, specijalitetima od ribe, raznih vrsta mesa i voćem. Ono što obavezno morate probati je nacionalni specijalitet kus kus sa poznatim lokalnim začinom koji se zove Harisa – vrsta paprike sa maslinovim uljem. Takođe, tu je i Brik – pita sa tunjevinom, jajima, sirom i peršunom pržena u ulju, kao i odlični slatkiši sa orasima, urmama, lešnicima. Morate probati i rakiju koja se zove Buha – domaća rakija od urmi.

Kus kus sa ribom

Fotocredit: rudnik

Tradicionalni kafić Fondouk Đerba

Fotocredit: rudnik

Glavni grad ostrva Ðerba je Houmt Souk, koji je zadržao svoj tradicionalni izgled. Ovde možete naći mnogo autentičnih kafića, pijacu sa zanimljivim proizvodima od trske – torbe, šešire, rance, suvenire, kao i rukotvorine od vune, gline i keramike po kome je Ðerba poznata. Cene su vrlo povoljne i pristupačne, kako hrane i pića u ugostiteljskim objektima, tako i suvenira. Cenkanje je obavezno, ali su vrlo pristojni trgovci.

Proizvodi od trske

Fotocredit: rudnik

Suveniri, pijaca Đerba

Fotocredit: rudnik

Kada ste već na pijaci, posetite u blizini i tvrđavu Borj El Kebir. To je jedna od najvažnijih istorijskih znamenitosti na ostrvu sa koje se pruža prelep pogled na okolinu i more.

Tvrdjava Borj El Kebir, Đerba

Fotocredit: rudnik

Još jedna nezaobilazna atrkacija na Ðerbi je Street Art projekat Ðerba Hood. To je tradicionalno selo u kome su umetnici iz celog sveta na zidovima kuća oslikali 250 različitih murala zbog čega je selo postalo svetska atrakcija.

Projekat Djerba Hood

Fotocredit: rudnik

Unutrašnjost Tunisa i berberska sela

Sa ostrva postoji mogućnost da se poseti i upozna i unutrašnjost Tunisa, odnosno može se napraviti izlet do planine Dahar. Do nje se stiže voznjom preko Rimskog puta u trajanju oko dva sata. Na planini možete videti tipično staro berbersko selo Chenini, u kome se kuće, ali i radionice nalaze u udubljenjima pustinjskih stena.

Berbersko selo Chenini

Fotocredit: rudnik

U njemu možete upoznati i način života lokalaca, koji i dalje koriste ručne načine prozivodnje. Tako na primer, za proizvodnju maslinovog ulja, za ličnu upotrebu, se i danas koristi nešto što liči na tradicionalni mlin, a što pokreće kamila. Seno i sve potrepštine i dalje prevoze magarci u torbama.

Berbersko selo

Fotocredit: rudnik

Nakon posete ovom selu, možete obići i tvrđavu – hotel Ksar Jouamaa. U pitanju je autentičan etno hotel sa bungalovima u stenama i pesku, gde možete prenoćiti. U ovom delu možete posetiti i drugo tipično berbersko selo Toujane, upoznati se sa lokalnim stanovništvom i razgledati, slikati se sa panoramskih destinacija od čije lepote zastaje dah, ali i prenoćiti u nekom od etno smeštaja.

Tunis

Fotocredit: rudnik

Na ostrvu Đerba se nalazi i farma krokodila sa 400 krokodila doseljenih iz reke Nil i sa ostrva Madagaskar. Dostupne su i vožnje čamcima, piratskim brodovima ili katamaranima, koje uključuju i razgledanje staništa flamingosa.

Zalazak sunca Đerba

Fotocredit: rudnik

Ðerba je odličan izbor za one koji žele miran, autentičan ali i aktivan odmor.

Dobro došli u Tunis!

Misticni Fes

PROČITAJTE I…

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Литургијом у јужном делу Косовске Митровице обележен празник преноса моштију Светога Саве

Read Next

Дармштат се после шест година вратио у Бундеслигу